Hlavní obsah

Ubylo vyděračských útoků, rozšířil se malware na těžbu kryptoměn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V loňském roce ubylo útoků provedených prostřednictvím takzvaného vyděračského softwaru, nahradila je především těžba kryptoměn s využitím zařízení obětí pomocí malwaru. Vyplývá to ze zprávy o stavu kybernetické bezpečnosti ČR za rok 2018, kterou vypracoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a příští týden ji projedná vláda. Poměrně časté jsou i tzv. DDoS útoky, které přetíží, a tím vyřadí z činnosti některý server. Podle úřadu často doprovázejí jiné útoky a snaží se od nich odvádět pozornost.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bitcoin je virtuální měna, mince na obrázku jsou jen suvenýr.

Článek

Útoky vyděračských virů probíhají prakticky vždy na chlup stejně. Nejprve zašifrují záškodníci všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Vyděračské e-maily zaplavily internet. Podvodníci straší oběti sexuálními závislostmi

Bezpečnost

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nedostanou. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Experti pozorovali nový trend

NÚKIB v roce 2018 pozoroval ústup "vyděračského" ransomware. "Nahradila ho těžba kryptoměn skrze malware. Tento trend naznačuje, že se pravděpodobně jedná o efektivnější nástroj generování finančního zisku než v případě ransomwarových útoků," uvádí zpráva.

Těžba kryptoměn má sice vliv na výpočetní výkon napadených zařízení, ale z hlediska NÚKIB představuje méně závažnou hrozbu. "Na rozdíl od ransomwarových útoků nemá destruktivní charakter a neohrožuje dostupnost důležitých dat," stojí v dokumentu.

Těžařské viry opět na scéně, útočníci jdou po bitcoinech

Bezpečnost

Zájmem útočníků naopak je, aby výkon snížili tak nepatrně, že si toho oběť nevšimne. Kryptoměnu těží nevědomky oběti útoků při návštěvě nakažené webové stránky, v některých případech i po jejím zavření.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

"Těžba nevyžaduje na rozdíl od ransomwarových útoků po útočníkovi komunikaci s napadeným subjektem ani žádné konkrétní kroky na straně napadeného, včetně ochoty zaplatit výkupné," uvádí NÚKIB. Na rozdíl od ramsomwarových útoků přitahuje útočníky k těžbě i nižší hrozba trestu, protože součástí není vydírání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám