Hlavní obsah

Kam zmizely miliardy v kryptoměnách? Klienti burzy chtějí exhumovat jejího majitele

Ottawa

Klienti zkrachovalé kanadské finanční společnosti QuadrigaCX, která byla považována za největší kanadskou burzu kryptoměn, žádají o exhumaci zesnulého zakladatele a majitele firmy Geralda Cottena. Chtějí tak podle serveru Independent prověřit podezřelé okolnosti Cottenovy smrti. Cotten byl totiž jediný, kdo znal přístupové údaje k uloženým digitálním penězům v hodnotě 180 milionů kanadských dolarů (3,1 miliardy korun), firma proto zbankrotovala.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bitcoin je virtuální měna, mince na obrázku jsou jen suvenýr.

Článek

Již loni mnozí zpochybňovali, že milionář Cotten skutečně zemřel. Spekulovali, že smrt předstíral, aby mohl fondy klientů zpronevěřit. Žádný důkaz ve prospěch této teorie se ale tehdy nenašel.

Právní společnost Miller Thomson nyní uvedla, že se objevily nové informace, proto je nutné okolnosti Cottenovy smrti znovu prověřit. Co je obsahem nových informací, známo není. Společnost Miller Thomson jménem části zhruba 115 000 klientů firmy QuadrigaCX, kteří o elektronické vklady přišli, požádala policii o vyzdvižení Cottenova těla z hrobu a o provedení pitvy.

Vánoční zázrak se nekoná. Bitcoin se stále drží na nízkých kurzech

Vánoce

Ve zkrachovalé společnosti QuadrigaCX letos provedla kontrolu auditní firma Ernst & Young. V závěrečné zprávě zmiňuje závažné problémy v tom, jak byla burza spravována. Cotten podle Ernst & Young vytvořil několik účtů pod pseudonymy, které mohly být k obchodování v systému burzy využity.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Kontrola rovněž ukázala, že velká část vkladů byla převedena na Cottena a na subjekty, které na něj měly vazby. Auditorům se také podařilo získat zpět zhruba 33 milionů kanadských dolarů (574 milionů korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám