Hlavní obsah

Těžba kryptoměn vyprodukuje ročně 800 tun oxidu uhličitého

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bitcoiny ani zdaleka nedosahují takové hodnoty jako před rokem či dvěma, přesto těžba těchto virtuálních mincí stále pokračuje – a to často i prostřednictvím internetových prohlížečů, tedy pouhou návštěvou speciálně upravené webové stránky. Výzkumníci ze společnosti Kaspersky nyní spočítali, že tzv. web mining ročně vyprodukuje 800 tun CO2.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Těžba kybernetických měn je proces, při kterém se kontrolují a potvrzují transakce v síti. O to se stará speciální počítačový program, který je napojen na kryptoměnovou síť. Nemusí jít přímo o aplikaci nainstalovanou v počítači, ale klidně jen o webový program, který se aktivuje návštěvou konkrétní webové stránky.

A právě na zmiňovaný web mining se zaměřili výzkumníci ze společnosti Kaspersky. Ti zjistili, že kromě vysoké spotřeby elektrické energie (1670 megawatthodin), je globální těžbou na internetu vyprodukováno 800 tun emisí oxidu uhličitého.

Těží často i hackeři. Bez vědomí uživatele

Tvůrci studie si nicméně všímají toho, že velmi často těžbu v prohlížeči zneužívají také hackeři – tedy jinými slovy, že k těžbě dochází bez vědomí uživatele. Jde o tzv. cryptojacking. „Lidé se o tom dozví pouze v případě, pokud by přezkoumali zdrojový kód internetové stránky. Problém také postřehnou ve chvíli, kdy jim určité stránky začnou zpomalovat počítač. Web mining je alternativní metoda získávání kryptoměn, která zneužívá internetové uživatele,“ prohlásil Alexej Malanov, bezpečnostní odborník ze společnosti Kaspersky.

„Za poslední dva roky vznikla celá řada právních a technických iniciativ usilujících o snížení aktivit web miningu na minimum. Jejich snaha se začíná projevovat ve výrazném úbytku těchto nekalých praktik. Dokud ale z těžby kryptoměn budou kyberzločincům plynout zisky, bude stále docházet k přetěžování počítačů nich netušících uživatelů,“ prohlásil Malanov.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Ten zdůraznil, že tato kyberhrozba za sebou zanechává také výraznou ekologickou stopu. „Ochrana před ní proto není důležitá pouze z hlediska kybernetické bezpečnosti, ale i ochrany životního prostředí. Chránit své zařízení i planetu přitom uživatelé mohou pomocí bezpečnostních řešení, která kontrolují a blokují skript webových stránek iniciující web mining,“ uzavřel bezpečnostní expert.

Reklama

Související témata:

Související články

Stovky českých webů těžily virtuální mince

Hned několik stovek českých internetových serverů zatěžovalo nadměrně výkon počítačů a chytrých telefonů svých návštěvníků, ukrývaly se na nich totiž speciální...

Výběr článků

Načítám