Hlavní obsah

Apple zvýšil zisk o 62 procent, čelí ale problémům v dodavatelském řetězci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cupertino

Čistý zisk americké technologické společnosti Apple ve fiskálním třetím čtvrtletí stoupl o více než 62 procent na 20,6 miliardy dolarů (453,9 miliardy Kč) z 12,7 miliardy dolarů před rokem. Kvůli problémům v dodavatelském řetězci přišla firma za kvartál o šest miliard na tržbách.

Foto: Elijah Nouvelage, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Článek

Šéf společnosti Tim Cook očekává, že v tomto čtvrtletí bude dopad těchto problémů ještě horší. Akcie firmy po ukončení obchodování výrazně oslabují.

Celkové tržby společnosti Apple se ve čtvrtletí, které skončilo 25. září, zvýšily na 83,36 miliardy dolarů ze 64,7 miliardy dolarů před rokem. Analytici čekali zvýšení na 84,4 miliardy dolarů.

Ve čtvrtém čtvrtletí došlo k „větším než očekávaným omezením dodávek” a také k přerušení výroby v jihovýchodní Asii v souvislosti s pandemií covidu-19, řekl Cook v rozhovoru s agenturou Reuters. Ačkoli společnost Apple zaznamenala koncem října v těchto závodech v jihovýchodní Asii „výrazné zlepšení”, nedostatek čipů přetrvává a nyní ovlivňuje produkci „většiny našich produktů”, uvedl Cook.

Akcie Applu, které letos vzrostly o téměř 15 procent, po ukončení obchodování propadly o pět procent. Jejich pokles by mohl z Microsoftu učinit nejhodnotnější společnost na světě, napsala Reuters. Akcie Microsoftu posilují díky jeho aktivitě v oblasti cloudových služeb.

Levné iPhony 13 zmizely z obchodů

Mobil

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Nové iPhony mají zdatné konkurenty

Na pultech tuzemských obchodů se zabydlely čtyři nové iPhony s číslovkou 13 v názvu, především dva modely z řady Pro představují to nejlepší v nabídce...

Výběr článků

Načítám