Hlavní obsah

Apple zamíří do vesmíru, chce se stát globálním operátorem

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záběr společnosti Apple se značně rozšíří. Vedle počítačů, tabletů, chytrých telefonů a další elektroniky se zaměří americký počítačový gigant tentokrát na vesmír. Apple kvůli tomu již najal řadu odborníků, kteří mu mají s úspěchem mimo tuto planetu pomoci.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Práce na novém výrobku, který však nebude přímo určen pro koncové uživatele, zástupci Applu zatím nepotvrdili. To však není nijak překvapivé, neboť americký podnik své aktivity nikdy nekomentuje před jejich oficiálním odhalením.

Agentura Bloomberg si však všimla, že americký počítačový gigant začal najímat lidi, kteří jsou specialisté na satelitní sítě, antény a letectví. Apple se údajně snaží vytvořit vlastní síť, prostřednictvím které by mohla komunikovat jeho zařízení. Díky tomu by firma nebyla závislá na operátorech.

T-Mobile zamířil s internetem do letadel. Připojení nabízí zadarmo

Mobil

Nejde přitom o žádný nový projekt, Apple údajně na vlastní satelitní síti pracuje již několik let. Kvůli tomu v roce 2014 údajně odkoupil startup Skybox Imaging, který se zaměřoval na pořizování kvalitních satelitních snímků naší planety.

Podle Bloombergu je v současnosti celý projekt v počáteční fázi. Podle interních informací má americký počítačový gigant dokončit síť v horizontu pěti let.

Apple není první

Pokud by se podařilo skutečně pokrýt svět vlastním signálem, stal by se z Applu operátor globálního významu. Tato síť by přitom umožnila komunikaci nejen napříč zařízeními s logem nakousnutého jablka, ale také mezi přístroji dalších výrobců.

Pro drtivou většinu společností je budování vlastní sítě takového rozsahu tak nákladné, že se k tomu ještě žádný podnik neodhodlal. Apple má nicméně tak velké finanční rezervy, že jako jeden z mála může takovou akci skutečně uskutečnit.

Podobné ambice – tedy pokrýt celý svět vlastní sítí s přístupem na internet – měli v minulosti například vizionář a vynálezce Elon Musk či zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám