Hlavní obsah

Apple terčem kritiky. Rusům ukazuje jiné mapy než zbytku světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Kyjev

Terčem kritiky se tento týden stala americká společnost Apple, když se ukázalo, že ukazuje jiné mapy Rusům a jiné zbytku světa. Spor se přitom týká Krymského poloostrova, který před pěti lety zabralo Rusko Ukrajině. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: mif, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V roce 2014 ruská armáda po prozápadním zvratu v Kyjevě Krym obsadila. Moskva následně poloostrov anektovala s odvoláním na referendum, které ovšem ukrajinské vedení a západní státy označily za ilegální. Kvůli Krymu tedy panuje mezi oběma státy stále ještě velké napětí.

Telefony a počítače jen s ruským softwarem. Moskva schválila nový zákon

Software

A jak se nyní ukázalo, ani Apple neví, jak s tímto sporem naložit. Zpravodaj Reuters napsal krymskou metropoli Simferopol do mapové aplikace Apple a do Počasí, na displeji se mu následně v obou případech objevilo „Simferopol, Krym, Rusko“. Zpravodajům agentury v jiných zemích se ovšem při stejném dotazu v těchto aplikacích zobrazilo jen „Simferopol“ bez upřesnění, v jaké zemi město leží.

V Kyjevě a na samotném Krymu uživatelé kontaktovaní agenturou Reuters v aplikacích viděli lokality na Krymu rovněž bez identifikace země.

„Dovolte mi, abych vám to vysvětlil ve vašich termínech,“ napsal na Twitteru v reakci na zprávu agentury Reuters ukrajinský ministr zahraničí Vadym Prystajko. „Představte si, že si stěžujete, že vaše návrhy a nápady, léta práce a kus vašeho srdce ukradne váš největší nepřítel, ale nějaký ignorant zatraceně kašle na vaši bolest. Tak nějak to bolí, když nazýváte Krym ruským územím,“ uvedl ukrajinský ministr.

Yandex navrhl svoji restrukturalizaci. Kvůli obavám Kremlu

Internet a PC

Evropská unie a Spojené státy neuznávají Krym jako ruské území. V reakci na anexi uvalily sankce na Rusko a na osoby spojené s porušením územní celistvosti Ukrajiny.

Reuters dává změny v dotyčných aplikacích do souvislosti se setkáním zástupců firmy Apple s předsedou bezpečnostního a protikorupčního výboru ruské Státní dumy Vasilijem Piskarjovem. Na webu dolní komory parlamentu se ve středu objevila informace se sdělením Piskarjova, že „Apple splnil své závazky a uvedl programy svých zařízení do souladu s požadavky ruského zákona“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám