Hlavní obsah

Telefony a počítače jen s ruským softwarem. Moskva schválila nový zákon

Moskva

Ruští poslanci minulý týden schválili zákon, který v zemi zakazuje prodej některých přístrojů bez předinstalovaného ruského softwaru. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Zákon vstoupí v platnost v červenci příštího roku a platí pro chytré telefony, počítače a chytré televize. Zastánci zákona tvrdí, že má podpořit propagaci ruské technologie a usnadnit Rusům práci s přístroji. Kritici se obávají sledování a toho, že se některé zahraniční firmy stáhnou z ruského trhu. Zákon musí ještě schválit senátoři a podepsat prezident, obojí je považováno za formalitu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zavedení nového právního předpisu neznamená, že se v Rusku nebudou moci prodávat zahraniční přístroje s původním softwarem. Bude v nich ovšem muset být zároveň nainstalovaná ruská alternativa. Konečný seznam přístrojů, jichž se zákon týká, vypracuje vláda.

Yandex navrhl svoji restrukturalizaci. Kvůli obavám Kremlu

Internet a PC

Podle sdružení obchodních společností a výrobců elektrických spotřebičů pro domácnost a výpočetní techniky (RATEK) ale nebude možné do všech přístrojů ruský software nahrát a některé mezinárodní firmy proto ruský trh opustí. Další kritici se obávají, že ruský software bude zneužíván ke sledování.

Moskva v uplynulých pěti letech zavedla řadu zákonů, které přísně regulují internet. Internetové vyhledávače například musí některé výsledky vyhledávání mazat. V březnu 2018 nejvyšší soud rozhodl, že šifrovaná mobilní síť Telegram musí spolupracovat s ruskou tajnou službou FSB a poskytnout jí na vyžádání šifry ke komunikaci uživatelů.

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Na počátku listopadu vstoupil v platnost zákon o „svrchovaném internetu“, který úřadům umožňuje větší kontrolu nad děním na síti. Na základě této normy může vláda uživatele odpojit od globální počítačové sítě a poskytovatelé připojení musí nově mít ve svých systémech nástroj pro sledování a omezování síťového provozu. Kreml novinku prezentoval jako ochranu proti kybernetickým útokům, zatímco kritici hovoří o nové dimenzi cenzury internetu, která se podobá té čínské.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám