Hlavní obsah

Yandex navrhl svoji restrukturalizaci. Kvůli obavám Kremlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská internetová společnost Yandex představila plán restrukturalizace, jejímž cílem je uklidnit obavy Kremlu z možného zahraničního vlivu na tuto největší ruskou technologickou firmu. Informovala o tom agentura Reuters. Yandex je označován za ruskou odpověď na Google, firma poskytuje řadu internetových služeb, včetně dominantního vyhledávače v ruském jazyce.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Logo společnosti Yandex

Článek

Struktura vlastnictví firmy se dostala do centra zájmu kvůli návrhu zákona, který má omezit zahraniční vlastnictví v ruských internetových firmách pod 50 %. Zákon má zabránit tomu, aby se data o ruských uživatelích dostala do zahraničních rukou.

Společnost Yandex N.V., která je mateřskou firmou Yandex Group, je registrována v Nizozemsku. Generální ředitel Arkadij Volož pak vlastní 48,41 % hlasovacích práv.

Upevnění kontroly? Ruská vláda chce omezit zahraniční podíl v IT firmách

Internet a PC

Firma navrhla vytvoření nadace veřejného zájmu Public Interest Foundation (PIF), kterou by řídila rada 11 Rusů složená ze tří členů managementu firmy, zástupců pěti ruských univerzit a tří nevládních organizací.

Nadace by dohlížela na takzvanou zlatou akcii, kterou nyní vlastní státní banka Sberbank. Měla by rozšířené právo veta, včetně možnosti zablokovat jakémukoliv subjektu nahromadění desetiprocentního podílu, a to jak majetkového, tak hlasovacího.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že plán předem nebyl dojednán s Kremlem, protože jde o firemní záležitost. Kreml však celý proces pečlivě sleduje kvůli důležitosti firmy pro Rusko a vítá skutečnost, že firma chápe svoji zodpovědnost. Sberbank uvedla, že obecně navrhované změny podporuje a její správní rada je v úterý přezkoumá.

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Snahy ruských úřadů zpřísnit kontrolu nad internetem, podle kritiků, mohou potlačit svobodu jednotlivců i firem. Kreml však tvrdí, že se snaží ochránit integritu ruskojazyčného internetu. Navrhované změny řízení Yandexu musí schválit akcionáři na zasedání 20. prosince.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám