Hlavní obsah

Apple otevřel svůj první obchod v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Obrovské nadšení se zmocňilo britských fanoušků americké počítačové firmy Apple, která v sobotu ráno v londýnské Regent Street otevřela svůj první značkový obchod v Evropě.

Foto: Dagmar Vačiljová Stehlíková

Petra Černocká

Článek

Apple vždy imponoval nejen technickými přednostmi svých počítačů a další elektroniky, ale také jejich designem a marketingovým přístupem, díky němuž má milióny věrných zákazníků. Apple je pro mnohé nejen technickou pomůckou, ale projevem životního stylu.

Když před lety otevírala firma podobný obchod v Tokiu, byla před otevřením fronta dlouhá přes kilometr - a to v té době na japonské hlavní město útočil tajfun. Za první den pak obsloužili 7 tisíc zákazníků.

Velké rozdíly v cenách mezi Evropou a USA

Kalifornská firma má už 98 značkových obchodů, především v USA a v Japonsku. V Evropě je Londýn prvním předpolím, i když zde její výdělky nejsou malé. Například populární přehrávač iPod, pokud vůbec je k dostání, stojí v Londýně o třetinu více než v USA. Počítač iMac G5 se sedmnáctipalcovou obrazovkou stojí v USA 1299 dolarů, ale v Británii 919 liber, což je v přepočtu 1700 dolarů. Apple odmítá vysvětlit důvod takových cenových rozdílů.

Stejně jako na design svých výrobků dbá Apple i na své značkové obchody. Například na možnost pronajmout si obchod na adrese Regent Street 235 s klasicistní fasádou čekala čtyři roky. Budova patří stejně jako mnoho jiných londýnských nemovitostí britské koruně.

Vnitřní design tvoří moderní sklo, italský kámen a kovy. Apple odmítá zveřejnit částku, kterou na nový obchod vynaložila, ale představitel firmy řekl novinářům, že Apple otevírá značkové obchody jen tam, kde na sebe vydělají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám