Hlavní obsah

Americké sankce zasáhnou ruský technologický sektor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Moskva

Především na technologický sektor míří nové americké sankce, které Bílý dům uvalil od čtvrtku na Rusko. Dotknou se především největšího ruského výrobce polovodičů – firmy Mikron. Cílem nových opatření je mimo jiné podle amerického ministerstva financí zamezit možnému obcházení již existujících amerických sankcí.

Foto: koláž Novinky.cz

Sankce se dotknou především největšího ruského výrobce polovodičů – firmy Mikron.

Článek

USA míří dohromady na 21 podniků a 13 jedinců, kteří podle nich „hrají rozhodující roli ve válečné mašinerii Ruské federace”. Jde o odvetu za vpád ruských vojsk na Ukrajinu. „Budeme nadále cílit na válečnou mašinerii Putina, dokud tato nesmyslná svévolná válka neskončí,” uvedla americká ministryně financí Janet Yellenová.

„Ruská armáda je závislá na západních technologiích, které jsou klíčové pro fungování jejího obranného průmyslového sektoru,” pokračuje prohlášení. Nově oznámené sankce jsou podle ministerstva namířeny rovněž proti „zákeřným kybernetickým hráčům”.

Teradata, Deutsche Telekom i Bridgestone. Po výhrůžkách hackerů firmy prchají z Ruska

Bezpečnost

USA na Rusko uvalily za poslední týdny již několik balíků sankcí, například na jeho obranný sektor či na ruské vysoké vládní činitele a oligarchy. Rusko přijalo některá protiopatření, zakázalo mimo jiné vstup do země vysokým americkým činitelům včetně prezidenta Joea Bidena.

Bílý dům později oznámil, že americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor. Ministerstvo postihy plánuje proti 120 subjektům z Ruska a Běloruska, čímž se jejich počet na sankčním seznamu zvýší na více než 200 od zahájení ruské invaze na Ukrajinu, sdělila mluvčí Kate Bedingfieldová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám