Hlavní obsah

64 bitů je blízko: Windows XP x64 Edition RC1

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čekání na uvedení operačního systému Longhorn je doslova nekonečné; neustále navíc vzrůstá počet uživatelů vyzbrojených X86-64 procesory, kteří však zatím nemají kde využít jejich 64bitové extenze. Ty ve spojení s patřičně upravenými aplikacemi slibují vynést výkon dosavadních PC strojů do netušených výšin.

Foto: Josef Zajíc

Seniorka roku 2017 Lenka Kocierzová, vlevo Zbyněk Pražák, vpravo Tomáš Macura.

Článek

AMD čeká na platformu Longhorn či adekvátní 64-bitovou verzi Windows XP jako na smilování a pranic jí nepomáhá ani fakt, že 64bitový Linux již přes rok marně brouzdá internetovým chaosem - běžný uživatel jej totiž není schopen na svém PC rozběhat.

Windows XP Profesional x64 Edition se již v tzv. "pre-beta" verzi objevil na konci roku 2003. Od tohoto okamžiku prošel jeho instalační balíček několika vývojovými stádii, aby se dnes konečně dobral "RC1" verze (download), tj. "Release Candidate 1". To by mělo znamenat brzké uvolnění konečné edice tohoto 64-bitového softwaru, neboť dosavadní praxe společnosti Microsoft říká, že k uvedení finální varianty softwaru dochází po RC1 či RC2 edici.

Hardwarové požadavky

Systém Microsoft Windows XP X64 můžete zdařile nainstalovat pouze na 64-bitové procesory s jádry AMD Athlon 64/FX, Opteron, Intel Xeon (Nocona) a nejnovější Intel Pentium 4 řady 6xx. Redmondský software je kompatiblní jak s AMD64 tak EMT64 extenzemi (druhé jmenované využívá Intel, defakto se jedná o převzatou AMD64 technologii s několika nepatrnými odlišnostmi).     

Minimální softwarové požadavky x64 systému jsou na úrovni čtvrt gigabytu operační paměti a 1,5GB volného diskového prostoru. Pro seriózní práci je však nutno mít PC s alespoň 512 - 1000MB RAM. Do slova a do písmene zde platí pravidlo "čím více, tím lépe" - a systém Windows (i bez podpory 64 bitů) se jej snaží naplňovat stále usilovněji.

64-bitový software se distribuuje jako *.iso formát, jež je nutné před samotnou instalací vypálit na příslušné CD médium, ze kterého již systém snadno nabootuje. Další potřebný prvek tvoří grafické 64-bitové ovladače: společnosti ATI a nVIDIA je nabízí již delší dobu. Na stránkách nVIDIE je k nalezení finální verze 64bitového "ForceWare" 66.93 driveru. ATI setrvává na 64-bitové obdobě Catalystů 4.3 označené jako "BETA 3" verze. Datum jejich dokončení plánuje společnost na duben 2005.

Rozdíly a výkon

Největší odlišností mezi Windows vybavených 32-bitovým a 64-bit. kódem je podpora 4GB resp. 32GB operační paměti. Jádro Windows XP v x64 edici je dokonce schopno adresace až 16TB RAM. Starší programy, tj. pouze 32-bitové, se v x64 systému spouštějí v emulaci zvané jako Windows On Windows 64 (WoW64). Microsoftu se zde podařil husarský kousek, protože i když necháte běžet 32-bit. software na 64-bit. platformě, nedočkáte se žádného markantního výkonostního poklesu - aplikace je zhruba stále stejně rychlá.

Kdy přestoupíme?

64-bitového softwaru včetně herních programů je jako šafránu, proto si je třeba ještě pár měsíců počkat na opravdový výkonostní přínos X86-64 instrukcí. Programátoři jednoduše dnešnímu překotnému technologickému nástupu nestačí a odstup mezi úrovněmi dnešního hardwaru a softwaru roste rychleji než voda při povodni.

Microsoft očekává, že uživatelé vybaveni procesory zvládajícími 64-bitové extenze přestoupí na nový Windows XP x64 potažmo Longhorn velmi rychle po jejich finálním dokončení. 64-bitové aplikace totiž z takovýchto čipů velice pravděpodobně vytěží "zdarma" až desítky procent výkonu navíc a na to samozřejmě většina populace velmi dobře slyší...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám