Hlavní obsah

Nebyl to kyberútok. Web ČT zahltili diváci

Aktualizováno

Česká televize se v pátek potýkala s technickými problémy svého webu. Došlo k výpadku webu ČT Sport při přenosu hokejového zápasu ČR–Švýcarsko z OH v Pekingu. Většinu první třetiny utkání ČT dopoledne vysílala v televizi, pak ale nasadila jiný olympijský program a hokej mohli diváci dál sledovat jen na webu. Tam ho po potížích televize přesunula na nouzovou stránku.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Utkání Česko–Švýcarsko. (Ilustrační foto)

Článek

K výpadkům webu ČT v první fázi na Twitteru uvedla, že čelí dalšímu z kybernetických útoků. Následně mluvčí Karolína Blinková upřesnila, že problémy byly technického rázu, kdy se na web přesunuli fanoušci hokeje, zatímco ČT pustila biatlon.

„Doporučujeme se ke sledování sportovních událostí připojovat několik minut před jejich začátkem, kdy je síť méně zatížená,” uvedla ČT později na Twitteru.

Z webu ctsport.cz Česká televize přenos přesunula na nouzové stránky sport-static.ceskatelevize.cz. Zápas nepřenášel televizní kanál ČT Sport, kde běžel biatlonový sprint žen. Po skončení biatlonu se třetí třetina vysílala na televizním kanálu ČT Sport.

ČT už hlásila několik kybernetických útoků DDoS od začátku olympijských her. První výpadky hlásila již před přenosem slavnostního zahájení v pátek a poté i v sobotu dopoledne. Útoky byly většinou načasované na nějaký přenos s účastí českých sportovců.

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Česká televize se stala terčem masivního hackerského útoku

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám