Hlavní obsah

USA nabízejí deset milionů dolarů za informace o členech skupiny DarkSide

Washington

Spojené státy vypsaly odměnu deset milionů dolarů (219 milionů Kč) za jakékoliv informace, které povedou k identifikaci či nalezení kohokoli z vedení skupiny kybernetických zločinců známé jako DarkSide. S odvoláním na americké ministerstvo zahraničí o tom informovala agentura Reuters. DarkSide podle amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) sídlí v Rusku.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

FBI viní DarkSide z květnového kybernetického útoku na ropnou firmu Colonial Pipeline, která provozuje potrubní síť přenášející ropné produkty z Texasu až na severovýchod USA. Útok ropovod krátkodobě vyřadil z provozu, způsobil fronty u čerpacích stanic kvůli obavám z nedostatku pohonných hmot a vedl k místním nedostatkům paliva na jihovýchodě USA.

Americké ministerstvo zahraniční zároveň oznámilo, že nabízí odměnu deset milionů dolarů za informace, které by vedly k zatčení či odsouzení jakékoliv osoby, která se pokouší podílet na ransomwarovém útoku DarkSide.

Šéf CIA v Moskvě nastolil problém ruských hackerů

Bezpečnost

„Spojené státy nabídkou této odměny dokládají svůj závazek chránit oběti ransomwaru z celého světa před zneužíváním kyberzločinci,” uvedlo ministerstvo v prohlášení. Při ransomwarových útocích hackeři zašifrují napadené počítače a požadují platbu za jejich odblokování.

Společnost Colonial Pipeline hackerům zaplatila výkupné ve výši pěti milionů dolarů v bitcoinech, aby se dostala zpět do své počítačové sítě. Americké ministerstvo spravedlnosti v červenci zajistilo asi 2,3 milionu dolarů z této částky.

V červenci americké ministerstvo zahraničí nabídlo deset milionů dolarů za informace, které povedou k identifikaci či nalezení kohokoliv, kdo se na pokyn či pod vedením cizí vlády podílel na kybernetických útocích na americkou kritickou infrastrukturu.

Největší hrozbu pro kyberbezpečnost představují hackeři k pronájmu

Bezpečnost

Jak probíhá útok vyděračského viru?

Útoky vyděračských virů probíhají prakticky vždy stejně. Nejprve zašifrují záškodníci všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nemusí dostat. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám