Hlavní obsah

Masivní kyberútok zasáhl až 1500 firem, tvrdí zneužití vývojáři. Podle expertů mnohem víc

– Washington

Americká společnost Kaseya, jejíž software o víkendu využili hackeři pro masový útok typu ransomware, se domnívá, že zasažených subjektů je v různých zemích 800 až 1500. Firma se sídlem na Floridě to v úterý uvedla v novém prohlášení. Podle agentury AP ale někteří odborníci na kybernetickou bezpečnost mají její odhad za příliš nízký a předčasný.

Foto: Profimedia.cz

Článek

K případu se v úterý znovu vyjádřil Bílý dům, podle kterého bude americká vláda příští týden o hackerských útocích jednat s ruskými představiteli.

Pokud by počet obětí masivního víkendového útoku vyděračským softwarem skutečně nepřevyšoval 1500, byla by to ještě relativně nízká bilance. Kaseya totiž odhaduje, že firmy, které za pomoci jejího softwaru spravují sítě třetím stranám, mají dohromady 800 000 až jeden milion zákazníků, zejména z řad malých podniků. Kaseya už v neděli uvedla, že z jejích zákazníků se incident dotkl více než 60.

Hackeři se zmocnili jejího nástroje VSA, díky němuž mohou technici na dálku dohlížet na sítě klientů a spravovat například bezpečnostní a jiné aktualizace. Následně mohli hackeři hromadně vyslat svůj škodlivý software, který zašifroval data nejméně stovkám subjektů v různých zemích.

Obětí může být mnohem víc, tvrdí experti

Podle některých analytiků tvrzení o definitivním počtu obětí nejsou na místě, protože jsou stále identifikovány další zasažené subjekty a protože útok přišel na začátku prodlouženého svátečního víkendu v USA a uživatelé případně mohli problémy objevit až s dnešním návratem do práce.

Obří útok na USA a další země. Hackeři ochromili stovky firem, chtějí 1,5 miliardy

Bezpečnost

"Vzhledem ke vztahu mezi Kaseyou a poskytovateli správcovských služeb není jasné, jak by Kaseya mohla znát počet zasažených obětí. Není ovšem možné, aby ty počty byly tak nízké, jak Kaseya tvrdí," řekl AP Jake Williams z bezpečnostní firmy BreachQuest.

Mimořádně úspěšný kyberútok

Komentátoři každopádně hovoří o mimořádně vydařeném hackerském útoku.

"Tohle se bezpochyby ukáže jako suverénně největší, nejničivější kampaň ransomware, jakou jsme kdy viděli," citoval v úterý zpravodajský web Axios spoluzakladatele bezpečnostní společnosti Crowdstrike Dmitriho Alperovitche.

Největší světový producent masa zaplatil hackerům 229 milionů korun

Bezpečnost

K útoku se přihlásil kybernetický gang REvil spojovaný s Ruskem, který na konci května napadl největšího světového výrobce masa JBS a narušil provoz jeho závodů.

Biden chce o útoku mluvit s Rusy

Podle Bílého domu víkendový incident ukazuje, že soukromé společnosti i vládní instituce musí zapracovat na zabezpečení svých počítačů. Mluvčí Jen Psakiová uvedla, že prezident Biden bude ve středu o hrozbě jménem ransomware jednat s pracovníky své administrativy i dalšími odborníky. Příští týden pak mají přijít jednání s Rusy, ovšem nebylo jasné, kdo se jich má zúčastnit.

Bílý dům už předtím ohlásil vyšetřování v režii amerických tajných služeb a pohrozil nespecifikovanou odpovědí, pokud se ukáže, že do útoku na firmu Kaseya byla zapojená Moskva.

Reklama

Výběr článků

Načítám