Hlavní obsah

Ukrajinská policie provedla velký zátah proti ruskojazyčnému hackerskému gangu

Kyjev

Ukrajinská policie provedla více než 20 zátahů proti členům ruskojazyčného gangu, který je podezřelý z hackerských útoků proti Spojeným státům a Jižní Koreji, uvedla agentura AP.

Foto: Avast

Uživatelé napadení vyděračským virem uvidí místo startu operačního systému tuto zprávu.

Článek

Razie v Kyjevě a dalších ukrajinských městech byla namířena proti skupině, která vydírala své oběti pomocí vyděračských virů z rodiny ransomware. Na napadeném stroji dokážou tito nezvaní návštěvníci udělat pěkný nepořádek. Nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Zaplatit zpravidla chtějí v bitcoinech, protože pohyby této virtuální měny se prakticky nedají vystopovat. A tím logicky ani nelegální aktivita počítačových pirátů. Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nemusí dostat. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Hackeři si příliš nevydělali. Většinu bitcoinů po útoku na Colonial Pipeline získaly USA zpět

Bezpečnost

Zabaveny miliony korun

Při zátazích bylo zabaveno celkem pět milionů hřiven (skoro čtyři miliony korun). Šest osob čelí obvinění, že prováděly hackerské útoky proti americkým a jihokorejským firmám, za což jim hrozí vězení až osm let. Ze sdělení policie nicméně není jasné, zda byl někdo zatčen. Celková škoda způsobená gangem se podle policie odhaduje na 500 milionů dolarů (10,62 miliardy korun).

Nejmocnější ransomwarové gangy podle AP působí v Rusku mimo dosah západních bezpečnostních složek. Tamní úřady zpravidla kybernetické zločince nestíhají a ani nevyhovují žádostem o jejich vydání do zahraničí.

Americký prezident Joe Biden ve středu na toto téma jednal se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Šéf Bílého domu po Putinovi chtěl, aby obě země určily "základní pravidla" na tomto poli, a navrhl, aby jisté druhy klíčové infrastruktury byly mimo dosah kybernetických útoků. Obě strany se dohodly na "konzultacích" ohledně kybernetické bezpečnosti, průlom však jednání patrně nepřineslo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám