Hlavní obsah

Hackeři si příliš nevydělali. Většinu bitcoinů po útoku na Colonial Pipeline získaly USA zpět

Washington

Americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že se mu podařilo získat zpět většinu výkupného v digitální měně bitcoin, které zaplatila ropná firma Colonial Pipeline hackerům po nedávném kybernetickém útoku. Ten krátkodobě vyřadil z provozu největší americký ropovod. Bitcoiny získalo zpět nové oddělení vytvořené současnou administrativou prezidenta Joea Bidena. Oddělení je zaměřeno výhradně na boj s útoky využívající metodu ransomware, jež v poslední době zasáhly řadu kritických odvětví po celém světě.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Skupina kybernetických zločinců známá jako DarkSide se začátkem května nabourala do počítačových systému firmy Colonial Pipeline ze státu Georgia, která obstarává dodávky asi poloviny veškerého benzinu na východní pobřeží USA.

Vedení firmy pak oznámilo, že z preventivních důvodů odpojili celý počítačový systém a zastavili provoz svých ropovodů, aby se zabránilo dalšímu šíření viru. Společnost následně oznámila, že hackerům zaplatila v bitcoinech 4,4 milionu dolarů (91,7 milionu korun), což tehdy činilo 75 jednotek této digitální měny.

Šéf Colonial Pipeline: Zaplatit výkupné po kyberútoku bylo správné

Bezpečnost

Ministerstvo spravedlnosti v pondělí oznámilo, že se mu podařilo vypátrat digitální peněženku patřící hackerské skupině a získat z ní zpět 63,7 bitcoinu. To je podle aktuálního kurzu více než 44 milionů korun. [celá zpráva]

Náměstkyně ministra spravedlnosti Lisa Monacová prohlásila, že oznámená úspěšná operace amerických úřadů ukazuje, že když firmy útok včas nahlásí úřadům, mají šanci, že získají svoje peníze zpět.

Jak útočí vyděračské viry

Hackeři v případě firmy Colonial Pipeline použili vyděračský virus z rodiny ransomwarů. Tyto nezvaní návštěvníci dovedou na napadeném stroji udělat pěkný nepořádek. Nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Zaplatit zpravidla chtějí v bitcoinech, protože pohyby této virtuální měny se dají jen velmi obtížně vystopovat, a tím logicky ani nelegální aktivita počítačových pirátů. V některých případech se ale bitcoiny z výkupného nedají vystopovat vůbec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám