Hlavní obsah

Nové SSD jednotky se dovedou samy bránit vyděračským virům

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyděračské viry z rodiny ransomwaru jsou tu s námi již několik let, přesto jde stále o nejobávanější hrozbu, která dovede nadělat na napadeném stroji pořádnou neplechu. Společnost Cigent proto nyní přišla s novými SSD jednotkami, které se dovedou samy útokům vyděračských virů bránit.

Foto: archív výrobce

Zabezpečená SSD jednotka od společnosti Cigent.

Článek

Abychom pochopili, jak vlastně nové SSD jednotky pracují, musíme si vysvětlit, jak probíhá útok vyděračských virů – jejich nájezdy probíhají totiž vždy nachlup stejně. Nejprve zašifrují záškodníci všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Vyděračských virů dramaticky přibylo, varují bezpečnostní experti

Bezpečnost

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nedostanou. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Celá řada moderních antivirů sice dovede vyděračské viry odhalit, ale ne vždy se to podaří ještě předtím, než začnou šifrovat data na disku. A právě zde přichází do hry společnost Cigent se svými novými SSD jednotkami.

Úložiště od tohoto výrobce budou aktivně monitorovat celý datový provoz, a pokud vyhodnotí, že je něco v nepořádku, okamžitě odříznou přístup k citlivým datům z daného počítače. SSD jednotky jsou totiž nastaveny tak, aby byly schopné data samy zašifrovat. Uživatel se tak nemusí obávat, že by se k nim nedostal kvůli tomu, že je zablokuje nějaký škodlivý kód.

Pro americkou armádu

Tuto vychytávku nabízí zatím pouze jedna modelová řada – Secure SSD Denal. V podstatě mají úložiště rozdělené na nezávislé oddíly, jeden veřejný a druhý chráněný se soukromými daty. A právě na ten druhý zmiňovaný se škodlivé kódy podle výrobce jednoduše nedostanou. Na reálné testy z praxe si ale budeme muset ještě počkat.

V minulosti vyráběla firma Cigent počítačové komponenty pouze pro americkou armádu a úřady v USA. Nové SSD jednotky s ransomwarovou ochranou nicméně podnik nabídne i běžným uživatelům, a to již během letošního léta.

Základní model s kapacitou 480 GB by měl stát v přepočtu něco málo přes šest tisíc korun, v prodeji nicméně budou také verze s kapacitou 1 TB a 2 TB.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám