Hlavní obsah

Ukradli jsme data ruské centrální banky, chlubí se hackeři

Moskva

Hnutí Anonymous se ve čtvrtek pochlubilo, že se jim podařilo nabourat počítačové systémy Centrální banky Ruské federace. Zmocnili se údajně desítek tisíc interních dokumentů, a to včetně tajných dohod. Ty se chystají zveřejnit.

Foto: Profimedia.cz

Centrální banka Ruské federace

Článek

„Skupina Anonymous hacknula centrální banku Ruska. Více než 35 000 souborů bude zveřejněno i s tajnými dohodami do 48 hodin,“ uvedli hackeři na Twitteru ve čtvrtek. Prozatím však žádné podrobnější informace nezveřejnili.

Ověřit informaci z dalšího zdroje, který by skutečně potvrdil realizovaný hackerský útok, zatím není možné. Centrální banka Ruské federace zatím průnik do svých počítačových systémů nijak nekomentovala.

Už v první polovině března se nicméně hackerům z hnutí Anonymous podařilo napadnout počítačové systémy ruského cenzurního úřadu Roskomnadzor, zcizená data tehdy skutečně zveřejnili na webu.

Utajované soubory cenzurního úřadu, si tak může stáhnout nyní kdokoliv. Konkrétně jde o balík o velikosti 820 GB, který obsahuje přesně 363 994 souborů ve 43 593 adresářích. Podle razítek na některých dokumentech jde přitom o velmi „čerstvý“ úlovek. Některé soubory totiž pochází z 5. března letošního roku.

Anonymous hacknuli ruský úřad Roskomnadzor. Zveřejnili 360 tisíc utajovaných dokumentů

Bezpečnost

Hackeři vyhlásili Rusku válku

Hnutí Anonymous vyhlásilo už na konci února Rusku kybernetickou válku, hackeři tak reagovali na invazi ozbrojených sil na Ukrajinu. Po prvním týdnu se jim podařilo napadnout 2500 ruských a běloruských cílů.

Nejčastěji využívali při těchto kybernetických nájezdech útoky typu DDoS (Distributed Denial of Service). Ty mají vždy stejný scénář: stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Podle serveru ABC News byly vyřazeny z provozu také weby Kremlu, ruské vlády a weby ruského ministerstva obrany. Přesně tímto způsobem vyřadili opakovaně z provozu také webové stránky stanice RT, dříve známé jako Russia Today.

Hackerům se nicméně podařilo také napadnout počítačové systémy ruské vesmírné agentury Roskosmos, Rusové kvůli tomu údajně ztratili kontrolu nad špionážními satelity. To se podařilo hackerské skupině NB65, která je k Anonymous přidružená.

Musí být potrestáni, zlobí se Rusové za hackerský útok na vesmírnou agenturu

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

IT armáda o síle přes 300 tisíc lidí

Někteří z nich jsou ještě studenti, další mají běžná zaměstnání. Od války na Ukrajině je někdy dělí i tisíce kilometrů, přesto se ze svých domovů zapojili do...

Výběr článků

Načítám