Hlavní obsah

Škodlivých souborů loni dramaticky přibylo. Antiviry jich zachytí 360 000 denně

Novinky, Ondřej Husák

Nebývale aktivní byly v minulém roce počítačoví piráti, kteří šíří především prostřednictvím internetu škodlivé soubory. Antiviry společnosti Kaspersky jich v uplynulých 12 měsících zachytily o 5,2 procenta více než o rok dříve. To v absolutních číslech znamená, že každý den bylo detekováno 360 tisíc nových škodlivých souborů.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Na tomto růstu se nejvíce podílely trojské koně, tedy škodlivé soubory s nejrůznějšími funkcemi od mazání dat po krádeže osobních informací, a tzv. backdoory – specifický typ trojského koně, díky němuž útočníci můžou napadený počítač vzdáleně ovládat,“ konstatoval Michal Lukáš, Presales Manager společnosti Kaspersky pro region střední a východní Evropy.

V případě trojských koní byl meziroční nárůst 40,5 procenta, u backdoorů pak 23 procent. „Naopak menší výskyt zaznamenaly Adware soubory – programy, které napadeného bombardují reklamou. Těch bylo v porovnání s rokem 2019 o 35 procent méně,“ prohlásil Lukáš.

Důvěřivce připraví o peníze při telefonátu. Vydávají se za bankéře

Bezpečnost

„Většina škodlivých souborů (89,80 procenta) se do napadených počítačů dostala přes soubory Windows PE, což je formát využívaný výhradně operačními systémy Windows. Podíl škodlivého softwaru využívajícího operační systém Android klesl na 13,7 procenta,“ uvedl bezpečnostní expert.

Podle něj je patrné, že v loňském roce začala spousta lidí studovat a pracovat z domova, většinou na stolních počítačích a noteboocích. „Útočníci se tomu zjevně přizpůsobili a zaměřili se právě na tato zařízení. O 27 procent vzrostl i počet škodlivých skriptů, rozesílaných e-mailem nebo stahovaných z napadených stránek. To rovněž svědčí o tom, že lidé na internetu tráví víc času než dřív a útočníci toho dokážou využít,“ doplnil Lukáš.

Antivirus jako nutný základ

Bez antiviru nemá běžný uživatel prakticky žádnou šanci si všimnout, že byl jeho přístroj infikován. Každý tablet a chytrý telefon by tak měl být vybaven bezpečnostním softwarem, který bude všechny hrozby neustále hlídat.

Antivirus by měl být samozřejmostí i na klasických počítačích. Nicméně je dobré podotknout, že nezvané návštěvníky dokážou v počítači nebo mobilu odhalit speciální programy. Jde například o aplikace, které se soustředí pouze na špionážní software a hledání trojských koňů.

Jiné programy zase dokážou v operačním systému nalézt tzv. keyloggery, které jsou schopné zaznamenávat stisk každé klávesy a nasbíraná data odesílat útočníkovi.

Na PC i mobilu by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. Samotný antivirus ale zárukou bezpečí není. Uživatelé by neměli zapomínat na pravidelné stahování všech bezpečnostních záplat, a to pro samotný operační systém i doinstalované programy. Nejrůznější trhliny v softwaru totiž útočníci také zneužívají k útokům.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám