Hlavní obsah

Rusové chtěli Ukrajincům vypnout internet od Starlinku. Nepochodili

Kyjev/Moskva

Společnost SpaceX, za kterou stojí americký podnikatel Elon Musk, poskytla prakticky hned na začátku války Ukrajině bezplatně internetové připojení Starlink. To je v probíhajícím válečném konfliktu klíčové, čehož jsou si evidentně vědomi také Rusové – pokusili se jej totiž svým západním sousedům vypnout. Úspěšní ale nebyli, jak informoval odborný server Defensenews.

Foto: Profimedia.cz

Satelit Starlinku

Článek

Internetové připojení je pro obranu Ukrajiny klíčové, je to v současnosti jeden z hlavních komunikačních nástrojů. Díky satelitnímu systému Starlink může totiž například ukrajinská Aerorozvědka podnikat prostřednictvím dronů své protiútoky na ruské cíle.

Ukrajina ovládla nebe a ničí bezmocné ruské jednotky. Díky satelitům Elona Muska

Internet a PC

I kvůli tomu již dříve Musk varoval uživatele satelitů, že mohou být cílem ruských útoků. „Starlink je jediný neruský komunikační systém, který v některých částech Ukrajiny stále funguje. Pravděpodobnost, že bude terčem, je proto vysoká. Prosím, používejte jej opatrně. Starlink zapínejte pouze v případě potřeby a umístěte anténu co nejdále od lidí,“ uvedl Musk na Twitteru.

Uživatelé by podle Muska měli „na anténu umístit lehkou kamufláž“, aby se zabránilo jejímu odhalení.

Internetové připojení Starlink může být cílem ruských útoků, varoval Musk

Internet a PC

Útočili hackeři

Podle serveru Defensenews, který vychází z vyjádření ředitele sekce pro elektronický boj na ministerstvu obrany USA Davea Trempera, však Rusové místo fyzických útoků zvolili úplně jinou taktiku. Na systémy Starlinku se totiž zaměřili hackeři.

Už koncem března přitom Musk na Twitteru uvedl, že „Starlink odolal všem pokusům o narušení a hackerským útokům“.

To, že nešlo o nadsázku, potvrdil nyní Tremper na konferenci C4ISRNET, když společnost pochválil, jak snadno a rychle se s ruskou agresí vypořádala. Inženýři Starlinku to prý zvládli „pomocí jediného řádku kódu“, citoval vyjádření ředitele server Breaking Defense.

„Z pohledu technologa elektronické války je to fantastické. To paradigma a způsob, jakým to dokázali, mi trochu vyráží dech. Způsob, jakým se Starlink dokázal modernizovat, když se objevila hrozba… I my potřebujeme tohle umět. Musíme být schopni měnit své postoje k elektromagnetické válce, být schopni velmi dynamicky měnit to, co se snažíme dělat, aniž bychom při tom ale přišli o naše schopnosti,“ prohlásil Tremper.

Bližší informace o hackerském útoku, ze kterého Západ obviňuje Moskvu, však nejsou zatím k dispozici.

Tremper ovšem podotkl, že americké analytiky překvapilo, „jak slabé, nekoordinované a vlastně i neúčinné ruské kybernetické útoky během invaze doposud byly“. „Očekávali jsme od nich víc,“ prohlásil.

Zelenskyj pozval Muska na návštěvu

Toho, jak je při probíhajícím válečném sporu internetové připojení důležité, si je nicméně vědom i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Mluvil jsem s Elonem Muskem. Jsem mu vděčný, že podporuje Ukrajinu – a to nejen slovy, ale také činy,“ prohlásil Zelenskyj s tím, že technologického magnáta pozval na návštěvu Ukrajiny, až válka skončí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám