Hlavní obsah

Český Avast dal Rusku stopku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti ruské agresi na Ukrajině se postavila také česká antivirová společnost Avast. Ta s okamžitou platností pozastavila svou činnost v Rusku, kvůli čemuž vláda prezidenta Vladimira Putina přijde o desítky milionů korun. Prohlásil to ředitel Avastu Ondřej Vlček s tím, že český podnik ukončuje veškeré obchodní aktivity v Rusku a Bělorusku.

Foto: archív společnosti

Ilustrační foto

Článek

„Na protest proti ruské invazi na Ukrajinu Avast zastavuje veškeré obchodní aktivity v Rusku a Bělorusku. To mimo jiné znamená, že Rusko přijde zhruba o 2,5 milionu dolarů (57,2 milionu korun) na daních za prodej našich produktů, tyto peníze by jinak mohly být teoreticky použity na financování války. A to nechceme,“ uvedl na Twitteru v noci na pátek Vlček.

Zdůraznil, že se český podnik snaží pomáhat na Ukrajině, kde všichni uživatelé mohou nyní získat prémiové produkty Avastu úplně zadarmo. Antivirová společnost tak chce přispět „k digitální ochraně ukrajinských uživatelů“.

Avast a jeho zaměstnanci zároveň společně darují humanitárním organizacím pomáhajícím na Ukrajině 800 tisíc dolarů, tedy více než 18,3 milionu korun.

Foto: archív výrobce

Avast Free Antivirus

Stopku dal také Eset 

Z Ruska a Běloruska se v tomto týdnu stáhla také antivirová společnost Eset. „Rozhodnutí zastavit prodej nových produktů se týká domácích uživatelů, firem i velkých organizací. Prodej produktů vládním institucím byl zakázán již v roce 2016, kdy ruská vláda zavedla takovou legislativu a daňová a certifikační pravidla, která zvýhodňovala místní dodavatele,“ uvedla Lucie Mudráková z české pobočky Esetu.

Dříve zakoupené licence tedy nechá Eset v platnosti, po jejich doběhnutí si ale lidé nové už nebudou moci koupit.

Z Ruska a Běloruska se stahují další technologičtí giganti. Kvůli Ukrajině končí Epson i Eset

Internet a PC

Eset navíc vytvořil speciální fond na podporu ukrajinských občanů, doposud do něj bylo vloženo 500 tisíc eur (12,6 milionu korun). Peníze získají organizace Nadace Integra a UNICEF.

Vybraná částka se bude patrně ještě navyšovat, neboť antivirová společnost chce do sbírky zapojit také dobrovolníky mezi svými zaměstnanci. „Ti mají také plnou podporu Esetu, pokud se chtějí zapojit jako dobrovolníci do humanitárních aktivit. Pro tyto aktivity jim společnost poskytuje prostor v rámci jejich pracovní doby,“ doplnila Mudráková.

Už dříve se z Ruska kvůli rozpoutání války na Ukrajině stáhly například společnosti Apple, Eset, Microsoft, Samsung, Dell, Nokia či Panasonic.

Žádná zábava a hraní. S Ruskem končí kvůli válce Sony i Nintendo

Hry a herní systémy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám