Hlavní obsah

Podvodníci se vydávají za pracovníky Europolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podvodníci v e-mailech a zprávách na sociálních sítích zneužívají jména a loga zástupců Europolu, což je agentura Evropské unie pro spolupráci v oblasti prosazování práva. Používají přitom jména výkonné ředitelky Catherine De Bolleové, jejího zástupce Jean-Philippe Lecouffa a dalších představitelů mezinárodních orgánů vymáhajících právo. Upozornila na to mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

"E-maily či zprávy na sociálních sítích v různých jazycích používají logo Europolu a jména výše uvedených, aby vyznívaly seriózně a legitimně. Veškerá tato komunikace je ale falešná. Výkonná ředitelka ani její zástupce by se nikdy napřímo neobrátili na veřejnost (na konkrétní osoby) s žádostí o okamžitou akci anebo s výhrůžkou zahájení trestního stíhání," uvedla mluvčí. Kriminalisté žádají, aby lidé, kterým podobný e-mail nebo korespondence přijde, nahlásili tuto záležitost Policii ČR k dalšímu šetření.

Evropský policejní úřad (Europol) je agentura EU působící v oblasti prosazování práva. Jejím cílem je zlepšit bezpečnostní situaci v Evropě prostřednictvím podpory donucovacích orgánů v členských státech EU. Europol zaměstnává asi 100 analytiků trestné činnosti, kteří patří k odborné špičce v Evropě. Svým partnerským subjektům v jednotlivých zemích nabízí širší pohled na problematiku, kterou řeší, a to formou dlouhodobých analýz, které Europol vypracovává pro oblast trestné činnosti a oblast terorismu.

Falešná výhra či snadný výdělek. Experti zachytili miliony phishingových stránek

Bezpečnost

Co je phishing?

Internetoví podvodníci často rozesílají e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky. 

Pomocí těchto zpráv se útočníci snaží vylákat citlivé informace, které se týkají například bankovních kont. Tato data následně využívají k odčerpání financí z účtu postiženého.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám