Hlavní obsah

Hacker zaútočil na školu v Přerově, zašifroval data

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov

Neznámý hacker zaútočil na Základní školu v ulici Trávník v Přerově. Zašifroval část dat na školních serverech a požadoval výkupné. Útokem, který se odehrál 28. listopadu, se zabývá policie. Ta o případu informovala v pátek.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Neznámý pachatel nezjištěným způsobem překonal bezpečnostní opatření počítačového systému a zde zašifroval data. Zanechal pouze zprávu, že za odkryptování dat požaduje výkupné ve virtuální měně,“ sdělil Právu policejní mluvčí Libor Hejtman.

Hacker měsíce ovládal veškerá zařízení rodiny na Benešovsku. Vyšetřování ukázalo na syna

Krimi

Částku, kterou požaduje, podle něj pachatel neuvedl. Škola jej měla kontaktovat přes přiložený e-mail. Ta to neučinila. „Nechtěli jsme vyjednávat a ani na to nemáme peníze,“ řekla Právu ředitelka školy Kamila Burianová.

Ještě větším škodám podle ní zabránila správkyně sítě. „Jakmile naše ,ajťačka‘ na útok přišla, běžela vypnout servery, takže to šifrování se nedokončilo,“ uvedla ředitelka s tím, že k úniku citlivých dat nedošlo.

Hackeři mají na mušce vzdělávací a výzkumné organizace

Bezpečnost

Škola podle ní sice ztratila některé na síti uložené soubory, spoustu dokumentů má však naštěstí uloženo i v tištěné formě. „Teď to musíme ručně dopisovat a dávat dohromady. Chviličku to potrvá, ale myslím, že od počátku příštího roku již vše pojede tak, jak má,“ zdůraznila Burianová.

Učitelé přišli mj. o část výukových materiálů a známky žáků. Hodnocení školáků však ohroženo není. „Zmizely sice i známky, ale kantoři si ukládají i jejich papírovou podobu. I spousta písemek se ukládá, takže se vše dá dohledat. Jen to dá spoustu práce, než se to vrátí zpátky i do počítačové podoby,“ dodala ředitelka.

„Případem se zabývají přerovští kriminalisté, kteří ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací,“ konstatoval Hejtman. Útočníkovi hrozí až tři roky vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám