Hlavní obsah

Cyberpunk 2077 pro mobily? Jde to, ale pozor na zavirovanou verzi

Novinky, Lenka Zoulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cyberpunk 2077 byl jednou z nejočekávanějších her loňského roku. Přestože jde o titul, který je určen výhradně pro výkonné herní stroje, hrát se dá prostřednictvím cloudových platforem i na chytrých telefonech. Právě toho se ale snaží zneužít počítačoví piráti, kteří již internetem šíří zavirovanou mobilní verzi.

Trailer ke hře Cyberpunk 2077Video: archiv tvůrců

 
Článek

Cyberpunk 2077 je možný na mobilních přístrojích, které přece jen nenabízí tak vysoký výkon jako moderní herní počítače a konzole nové generace, hrát je lze například prostřednictvím cloudové platformy GeForce Now od společnosti Nvidia.

U ní zájemci získají za měsíční paušál přístup nejen k nejočekávanější hře loňského roku, ale také ke stovkám dalších titulů. O potřebný výkon se přitom starají vzdálené servery Nvidie a uživateli je na jeho zařízení pouze prostřednictvím internetového připojení promítán výsledný obraz v nejlepší možné kvalitě, kterou jeho internetová přípojka dovolí.

Díky tomu je možné hrát velmi náročné tituly, jako je Cyberpunk 2077, i na relativně pomalých strojích – tedy nejen na počítačích, ale také na chytrých telefonech.

Navzdory problémům se prodalo 13 milionů kopií Cyberpunku 2077

Hry a herní systémy
Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Cyberpunk 2077 se zapnutým ray tracingem

A právě zájmu lidí o mobilní gaming se nyní snaží zneužít počítačoví piráti, jak upozornila antivirová společnost Kaspersky. „Zvýšený zájem kyberzločinců o Cyberpunk 2077 je pochopitelný. Herní komunita na tuto hru čekala osm let, takže už před jejím oficiálním vydáním byli uživatelé ochotni stahovat vše, co se této hře podobalo,“ prohlásil Michal Lukáš, Head of Presales ve společnosti Kaspersky pro region střední a východní Evropy.

Podle něj bezpečnostní experti zachytili kromě prvních podvržených bezplatných verzí tohoto titulu také daleko nebezpečnější variantu – falešnou mobilní verzi Cyberpunk 2077, která šíří vyděračský ransomware. Ten dovede uzamknout celý mobilní telefon a zablokovat uložená data, za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné.

Foto: Kaspersky

Ukázka podvodné mobilní aplikace Cyberpunk 2077

„Dobrou zprávou je, že u falešné mobilní verze zločinci ponechali dešifrovací klíč jako součást trojanu, kterým se šíří. To znamená, že je možné napadené soubory dešifrovat, aniž by bylo nutné zaplatit výkupné. Do budoucna je ale důležité, aby všichni hráči velmi bedlivě sledovali, odkud si stahují hry – zejména pokud je jim nabízena ‚beta‘ verze na nějaké nové platformě. Hry budou vždy oblíbeným cílem kyberzločinců,“ dodal Lukáš.

Není ovšem vyloučeno, že u některé z dalších verzí kyberzločinci již tak nepozorní nebudou a falešnou verzi Cyberpunku 2077 budou šířit s nějakým zákeřnějším škodlivým kódem. Uživatelé by tedy měli být velmi obezřetní v tom, co stahují. Cyberpunk 2077 je totiž možné hrát na mobilních zařízeních jen prostřednictvím cloudových platforem, nikoliv jako samostatnou hru, kterou si nainstalují.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Cyberpunk 2077

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám