Hlavní obsah

Češi hesla příliš neřeší. Vystavují se riziku

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alarmující výsledky přinesla studie antivirové společnosti Eset a portálu Seznam.cz. Ukázala, že Češi příliš hesla neřeší, dokonce desetina uživatelů používá jen jedno heslo na všech svých účtech a službách. Tím výrazně usnadňují práci kyberzločincům.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle výzkumu považují Češi za bezpečné heslo, které je složité (67 %) a unikátní (40 %). Dlouhé heslo ale letos za bezpečné považuje jen 29 % respondentů (loni jich takto odpovědělo 40 %). Klesl také počet lidí, kteří by preferovali zapamatovatelné heslo a takové, které lze logicky odvodit. Odborníci dávají uživatelům za pravdu.

„Unikátní heslo je bezpečnější vždy. Se složitostí a délkou je to problematické. Samozřejmě že velmi komplexní dlouhá hesla jsou bezpečná, na druhou stranu ale s nimi musíte také správně nakládat. Složité heslo napsané na papírku má k doporučenému postupu daleko. Silná hesla si prostě z hlavy zapamatujete jen těžko. Osobně bych doporučil využívat jednoduché věty, takzvané heslové fráze,“ prohlásil Miroslav Dvořák, technický ředitel Esetu.

Viry kradoucí hesla nepřestávají strašit

Bezpečnost

Nejhloupější hesla

Aplikace NordPass zveřejnila ještě před letními prázdninami žebříček, který obsahuje nejpoužívanější hesla mezi lidmi. Tento program totiž slouží ke správě uživatelských hesel v počítači, data mají tedy vcelku velkou vypovídající hodnotu.

Statistiky jsou pochopitelně sestavovány anonymně, nikdo tedy zveřejněná data nemůže snadno zneužít. NordPass naopak ta nejhloupější hesla vystavuje kvůli tomu, aby i své uživatele upozornil, že by je neměli používat.

V první desítce se kromě absolutního vítěze – posloupné řady 123456 – umístily číselné kombinace hned několikrát. Šlo například o číslice 123456789, 12345678, 12345 či 111111. Taková jednoduchá hesla se za bezpečná rozhodně označit nedají.

Jednoduché heslo zvládnou hackeři prolomit za dvě minuty.

Stejně nevhodná jsou také anglická slůvka qwerty (typ rozložení kláves; prvních šest znaků na klávesnici zleva) či password (anglicky heslo). Používat by lidé neměli ani iloveyou, tedy v překladu miluji tě.

Podceňovat hesla na internetu se přitom nemusí vyplatit. Zpravidla jsou totiž první linií účinné ochrany před odcizením citlivých osobních dat, například pro on-line bankovnictví nebo platby na internetu. S rozšířením notebooků, tabletů a chytrých telefonů navíc lidé provádějí peněžní transakce on-line stále častěji.

Navíc pokud takto jednoduché heslo používají lidé k zabezpečení svého e-mailu, snadno dají útočníkovi přístup k drtivé většině svých internetových služeb. Právě poštovní schránky se totiž využívají k případným obnovám hesla, pokud je zapomenete. A přesně takto může postupovat i počítačový pirát.

Jak má vypadat správné heslo?

O bezpečnosti hesla rozhoduje i jeho délka. Speciální programy hackerského podsvětí dokážou čtyřmístné heslo složené z číslic od nuly do devítky prolomit za dvě minuty.

Výkon dvoujádrových a čtyřjádrových procesorů totiž dovolí za jednu sekundu prověřit na běžné počítačové sestavě až 100 možných kombinací.

Bezpečné heslo by mělo mít minimálně šest znaků a mělo by obsahovat číslice a ideálně velká i malá písmena. Heslo by naopak v žádném případě nemělo být tvořeno jménem uživatele, jednoduchými slovy (jako například „heslo”) nebo pouhou posloupností číslic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám