Hlavní obsah

Brněnský magistrát se stal terčem kyberútoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brněnský magistrát se stal terčem kybernetického útoku. Zaměstnanci úřadu, občané, novináři dostávají falešný e-mail, v němž se odesílatel vydává za pracovníka úřadu. Radka Loukotová z tiskového oddělení města uvedla, že by lidé na tento e-mail neměli reagovat a nikam by neměli psát své údaje. Podle ní situace nijak neohrožuje chod úřadu ani žádné agendy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo brněnského magistrátu

Článek

Podvodný e-mail chodí na různé adresy. "Odesílatel těchto e-mailů se vydává za různé pracovníky úřadu nebo zástupce vedení města. Zpráva po formální stránce působí poměrně důvěryhodně. Obsahuje informaci o tom, že s příjemcem byl sdílen dokument, a odkaz na formulář, kterým se má uživatel 'přihlásit', aby si dokument stáhnul. Přes tento formulář dochází k vlastnímu sběru dat," uvedla Loukotová.

Technice se říká phishing. "Protože je v některých případech obtížné riziko rozpoznat, zvlášť pokud se odesílatel tváří jako důvěryhodná osoba, což představitelé města pro mnoho lidí jsou, tuto skutečnost zveřejňujeme a varujeme potenciální příjemce e-mailu. Zdá se, že seznam sekundárních cílů se bere z adresářů zaměstnanců magistrátu, více ohroženi jsou tedy ti, kteří s úřadem pravidelně komunikují," uvedla Loukotová.

S výjimkou elektronické pošty nebyl dotčen žádný další systém. "V tuto chvíli nemáme zprávy o tom, že by byly ohroženy osobní údaje zaměstnanců nebo klientů města ani chod agendových informačních systémů, které poskytují služby občanům. Situaci však nadále monitorujeme," dodala.

Weby a data ŘSD jsou i pět týdnů od útoku hackerů v troskách

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Ruští hackeři provedli útok na Česko

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil ruské hackery za viníky kybernetických útoků na některé české weby, o nichž ve středu informoval Národní úřad pro...

Výběr článků

Načítám