Hlavní obsah

Anonymous napadli „ruský facebook“. Milionům lidí odtajnili děsy války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Terčem masivního hackerského útoku se na konci minulého týdne stala sociální síť VKontakte, která je ruskou obdobou Facebooku. Přihlásilo se k němu hnutí Anonymous, které více než 12 milionům uživatelů odtajnilo děsy války.

Foto: wikimedia.org

Ilustrační foto

Článek

Podle vlastních slov poslali hackeři milionům uživatelů „upřímný vzkaz“. V něm popisují, co se ve skutečnosti děje na Ukrajině, že jde o agresi ze strany Ruska, a nikoliv o „speciální vojenskou operaci“, o které neustále hovoří Kreml a státem ovládaná ruská média.

„Žádný ze zadaných úkolů údajné speciální operace nebyl splněn, Ukrajinci se semkli a agresorovi vzdorují,“ stojí ve zprávě.

Zprávu hackerů zveřejnila i Olga Lautmanová, vedoucí pracovnice Centra pro analýzu evropské politiky (CEPA).

Zpráva popisuje destrukci ukrajinské infrastruktury kvůli útokům Rusů, stejně jako bombardování civilních cílů včetně nemocnic. Hackeři také uživatele informovali o padlých ruských vojácích a o tom, že mrtví přibývají každým dalším dnem konfliktu.

Překvapivě řada Rusů veřejně přiznala, že zprávu obdržela a nasdílela ji na sociální síti VKontakte pro ostatní uživatele, jak upozornil server Mashable.

KOMENTÁŘ: Putin zapomněl na Pyrrha – Alex Švamberk

Komentáře

Média v Rusku jsou pod přísným státním dohledem, například zkraje března úřady zakázaly vysílání nezávislého rádia Echo Moskvy a televize Dožď. Důvodem byl způsob, jak tato média informovala o ruské vojenské operaci na Ukrajině, kterou je oficiálně zakázáno označovat za invazi či válku. Mnoho Rusů tak ani neví, co se na Ukrajině ve skutečnosti děje, a pokud se k nim informace dostanou, stejně jim nevěří.

Čeští programátoři Rusům ukazovali, co se opravdu děje na Ukrajině. Zaútočili na ně hackeři

Bezpečnost

Uživatele bombardují zprávami

Nejde přitom o první akci hackerů, při které se snaží upozornit Rusy na to, co se za hranicemi jejich země skutečně děje. Už zkraje března byl spuštěn web 1920.in, za kterým stojí tým squad303, který je přidružený k hnutí Anonymous.

Prostřednictvím těchto stránek může kdokoliv Rusům rozesílat zprávy. „Jako národ máte zaplatit obrovskou cenu za ostudné rozhodnutí diktátora Putina zaútočit ozbrojenými silami na nezávislou Ukrajinu. Společný postup všech států svobodného světa jako odpověď na ruskou agresi povede ke kolapsu celého Ruska,“ vyzývají hackeři běžné uživatele, aby se připojili k informování Rusů na webu 1920.in.

Za tři dny 10 milionů zpráv. Hackeři bombardují Rusy zprávami o dění na Ukrajině

Internet a PC

„Téměř 150 milionů Rusů nezná pravdu o příčinách či průběhu války na Ukrajině. Situace je přiživována lžemi kremelské propagandy, v Rusku neexistují svobodná média a internet je cenzurován. Každý z nás může předat přímou zprávu obyvatelům této zotročené země,“ doplnili hackeři.

V minulém týdnu se hackeři pochlubili, že prostřednictvím stránek 1920.in bylo rozesláno již více než 30 milionů zpráv.

Foto: repro 190.in

Web 1920.in dovoluje rozesílat SMS zprávy, e-maily a zprávy přes WhatsApp Rusům.

Foto: repro 190.in

Zprávy jsou samozřejmě odesílány v ruštině.

Reklama

Související témata:

Související články

IT armáda o síle přes 300 tisíc lidí

Někteří z nich jsou ještě studenti, další mají běžná zaměstnání. Od války na Ukrajině je někdy dělí i tisíce kilometrů, přesto se ze svých domovů zapojili do...

Výběr článků

Načítám