Hlavní obsah

Experti varovali před ovlivněním dodavatelů techniky 5G

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státy by měly brát při budování 5G sítí ohled na to, zda existuje riziko vlivu třetí země na dodavatele technologií. Při zabezpečení sítí je také třeba vzít v potaz, že kybernetické útoky nemusí využívat jen technické slabiny systémů, ale mohou být vedeny i někým, kdo zná systém zevnitř. Vyplývá to z dokumentu Pražské návrhy, který experti z telekomunikačního oboru představili na mezinárodní konferenci o bezpečnosti při zavádění sítí 5G v Praze. Návrhy by měly přispět k debatě o společném postupu Evropské unie a Severoatlantické aliance ke spuštění 5G.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dokument konstatuje, že sítě 5G změní fungování ekonomiky i společnosti, když umožní automatizaci řady činností. S větší digitalizací ale také vzroste riziko kybernetických útoků, které by v budoucnu mohly mít horší dopady, než je tomu nyní.

Účastníci konference proto vypracovali řadu nezávazných obecných principů, které by měly rizika spojená se zaváděním sítí 5G omezit. Dokument také upozorňuje, že zajištění dostatečné míry bezpečnosti si může vyžádat i zvýšené náklady.

Podle materiálu je třeba už při budování komunikačních sítí klást důraz na jejich bezpečnost a odolnost. Každá země přitom má právo stanovit si vlastní bezpečnostní požadavky, které budou sloužit k ochraně dat před neoprávněným hromaděním a zneužíváním. "Je třeba brát v potaz i obecné riziko vlivu třetí země na dodavatele (technologií), zejména s přihlédnutím jejího modelu vlády a chybějícím dohodám o bezpečnostní spolupráci," konstatuje dokument.

Při pohledu na technickou stránku sítí 5G materiál doporučuje, aby operátoři pravidelně kontrolovali bezpečnost svých sítí i všech jejich součástí. Při hodnocení rizik používaných výrobků by měli vzít v potaz i právní prostředí, ve kterém se producenti pohybují.

Zákazníci by také měli mít informace o původu všech součástí zařízení i softwaru s ohledem na bezpečnost těchto komponent. Dokument také upozorňuje, že při zajišťování bezpečnosti je třeba myslet i na to, že kybernetické útoky nemusí spoléhat pouze na zneužití technických slabin sítí, zmiňuje přitom například zneužití interních informací.

Sdílení zkušeností z ochrany sítí

Materiál rovněž mluví o potřebě transparentního financování komunikačních sítí a o tom, aby provozovatelé těchto sítí neměli neprůhlednou vlastnickou strukturu. Dokument také vyzývá ke spolupráci při zajišťování bezpečnosti a ke sdílení zkušeností z ochrany sítí či z reakcí na útoky.

Státní podpora ve formě pobídek či dotací na budování 5G sítí a poskytování služeb by měly respektovat zásady spravedlnosti, být komerčně přiměřené, prováděné otevřeně a transparentně a vycházet ze zásad hospodářské soutěže na otevřeném trhu.

Dvoudenní konference v Černínském paláci se zúčastnili experti z 32 zemí Evropské unie, NATO a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Pražské principy, které byly na konferenci připraveny, by měly přispět k další debatě o bezpečnosti sítí 5G. Účastníci konference opakovaně zdůrazňovali, že akce nebyla zaměřena proti žádné firmě ani proti žádnému státu, přestože se v souvislosti s bezpečností sítí 5G často mluví o čínské společnosti Huawei. Při veřejné části konference jméno této firmy ale žádný z řečníků nezmínil.

Tuzemský Český telekomunikační úřad v současnosti finalizuje podmínky aukce kmitočtů pro sítě 5G v ČR, která by měla začít letos na podzim. V příštích dnech zahájí veřejnou konzultaci podmínek a po jejich vypořádání předloží materiál vládě.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví – o nejrůznější technické vychytávky, které sledují zdraví svého majitele a následně data zasílají přímo lékaři, nebyla na výstavišti nouze.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám