Hlavní obsah

Radost byla předčasná, vyděračský virus CrySis je opět na scéně

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci listopadu se bezpečnostní experti antivirové společnosti Kaspersky Lab pochlubili, že vyzráli na vyděračský virus zvaný CrySis. Radost však byla tak trochu předčasná, neboť počítačoví piráti tento škodlivý kód začali během pár týdnů distribuovat v upravené verzi. A na tu jsou zatím všechna bezpečnostní řešení krátká.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

K uzamčeným datům se bez hesla uživatelé nedostanou. (ilustrační foto)

Článek

CrySis využívali kyberzločinci k uzamykání cizích počítačů několik posledních měsíců. Na konci listopadu však výzkumníci získali dešifrovací klíče, s jejichž pomocí byli schopni zamčená data opět zpřístupnit.

Tento záškodník z rodiny ransomware – jak jsou souhrnně označovány vyděračské viry – se však zakrátko objevil v nové verzi. Ta je prakticky na chlup stejná jako ta předchozí, ale využívá jiný šifrovací algoritmus.

To jinými slovy znamená, že po infiltraci viru CrySis už nemohou lidé bezplatně svá data pomocí nástroje společnosti Kaspersky Lab zpřístupnit. Respektive odšifrovat je možné data pouze na takových počítačích, které byly napadeny ještě starší verzí tohoto ransomwaru.

Scénář útoku jako přes kopírák

Útok nové verze škodlivého kódu CrySis probíhá podle stejného scénáře jako u dalších vyděračských virů. Nejprve tedy tento záškodník zašifruje všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení výkupného. Ani pak se nicméně uživatelé ke svým datům nemusejí dostat.

Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Stovky různých verzí

Sluší se nicméně podotknout, že škodlivé kódy z rodiny ransomware představují pro uživatele stále velké riziko. Různě upravených verzí totiž existují podle nejstřízlivějších odhadů desítky, spíše však stovky. A kyberzločinci se je snaží nasazovat při drtivé většině útoků.

V září například velkou hrozbu představoval vyděračský virus DetoxCrypto, který nebylo na první pohled snadné rozeznat. Maskoval se totiž za antivirové řešení od společnosti Malwarebytes. Uživatelé si tak často mysleli, že instalují program na ochranu svého počítače, ve skutečnosti na pevný disk vypustili nezvaného návštěvníka. [celá zpráva]

Tipy, jak se útokům vyděračských virů vyvarovat, naleznete v tabulce níže:

Jak se bránit proti vyděračským virům?
Neotvírejte přílohy e-mailových zpráv od neznámých a podezřelých adresátů.
Pravidelně zálohujte svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat.
Externí disky nebo jiné úložné systémy, na které jsou data zálohována, by neměly být neustále připojeny k počítači. Minimalizuje se tím riziko, že se vyděračský virus zabydlí i u zálohovaných dat.
Pravidelně aktualizujte operační systém i jiné programy. Znesnadníte tak práci počítačových pirátů, kteří se snaží objevené trhliny zneužít k propašování škodlivých kódů.
Nutné je také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace.
Nepoužívejte programy, pro které již výrobce ukončil podporu. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám