Hlavní obsah

Hackeři zotročili milión počítačů. Vydělávali tak velké peníze

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupině zatím neznámých hackerů se podařilo infikovat virem na milión počítačů z různých koutů světa. Přestože jejich majitelé o tom neměli ani tušení, s pomocí jejich PC pak vydělávali velké peníze. Upozornil na to server The Hacker News.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zotročovat jednotlivé počítače pomáhal kyberzločincům škodlivý kód známý jako Redirector.Paco, který internetem putuje už od roku 2014. Šířil se zpravidla jako příloha nevyžádaného e-mailu nebo odkaz v různých chatech a na sociálních sítích.

Napadené stroje pak útočníci zapojovali do jednoho obrovského botnetu, tedy do sítě zotročených počítačů, které zpravidla slouží k rozesílání spamu nebo útokům typu DDoS. Počítačoví piráti však v tomto případě botnet využívali k něčemu úplně jinému, pomocí něj vydělávali nemalé peníze.

Kontrolovali internetový provoz

Napadené stroje totiž používali k tomu, aby mohli ovládat jejich internetový provoz. Tak byli schopni na pozadí skrytě navštěvovat tisíce různých internetových stránek na každém jednotlivém PC, díky čemuž pak inkasovali peníze za zobrazovanou reklamu.

Bezpečnostní experti antivirové společnosti Bitdefender odhadli, že se jim podobným způsobem podařilo zotročit na milión počítačů. S ohledem na to se tak dá celkem snadno odhadnout, že s pomocí botnetu si vydělali přinejmenším několik jednotek nebo klidně i desítek miliónů dolarů.

Přesnou částku se však bezpečnostním odborníkům, kteří se případem zabývají, nepodařilo zjistit.

Z řádků výše je patrné, že se kyberzločinci snažili pracovat co nejdéle v utajení, aby uživatelé infiltraci škodlivého kódu neodhalili. Přišli by tak o cenný zdroj příjmů.

Virus útočil i v Evropě

Podle Bitdefenderu pocházela většina zotročených počítačů z Indie, Malajsie, Řecka, Spojených států, Itálie, Pákistánu, Brazílie a Alžírska. Není však vyloučeno, že se škodlivým kódem mohly nakazit také stroje tuzemských uživatelů, protože virus se objevil v některých evropských státech.

Bezpečnostní experti připomínají, že hackerům většinou usnadňují práci samotní uživatelé svým chováním. Podceňují totiž základní bezpečnostní pravidla – například klikají na přílohy v nevyžádaných e-mailech, případně neinstalují pravidelně aktualizace jednotlivých programů a operačního sytému.

Desatero bezpečného internetu

1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.

2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zdali funguje.

3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.

4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.

5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.

6. Citlivé osobní informace zadávejte pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.

7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.

8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.

9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.

10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat, a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Z toho všeho jsou pochopitelně kyberzločinci schopni těžit. A vydělávat díky tomu klidně i velké peníze…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám