Hlavní obsah

Nebezpečné triky počítačových pirátů

Novinky, mif

Počítačoví piráti neustále hledají nové příležitosti, jak se dostat lidem do PC. Často jim přitom nejde pouze o získání citlivých dat, důmyslné podvody jim vydělávají velké peníze.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Internet je velice užitečný nástroj, ale zároveň představuje velmi nebezpečné „hřiště“. Každý den totiž podle bezpečnostních expertů vzniknou tisíce nových virů, které počítačoví piráti šíří právě prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

A v jejich šíření jsou kyberzločinci stále vynalézavější. Poctivě sledují, jaká témata uživatele na internetu nejvíce zajímají, a na ta se poté zaměřují. V poslední době se například celosvětovou počítačovou sítí šíří „dosud nezveřejněná senzační videa“ nejrůznějších celebrit. Pro jejich přehrání je ale údajně nutná aktualizace přehrávače. Místo té si však lidé do počítače stáhnou virus.

Tento nezvaný návštěvník pracuje na napadeném stroji nepozorovaně. Nesnaží se získat uživatelská data ani odposlechnout cizí hesla. Jeho hlavním úkolem je využít výpočetní výkon sestavy, který jim pomůže získat virtuální peníze, jež pak smění za skutečnou hotovost. Čím více počítačů podobným způsobem zotročí, tím rychleji si vydělají.

Mobily jsou zlatý důl

Podobný nezvaný návštěvník se ale nemusí zabydlet pouze v počítači, v dnešní době dokážou kyberzločinci bez větších obtíží zotročit například i chytrý telefon. Takový úlovek je pak pro piráty doslova zlatý důl.

Většina bankovních účtů je totiž jištěna proti neoprávněnému čerpání financí právě prostřednictvím mobilů – pomocí SMS zpráv. Když se dostanou kyberzločinci do chytrého telefonu, mají bankovní účet doslova již na dosah ruky.

Útočníci vyzvou například prostřednictvím nevyžádané pošty klienty internetového bankovnictví k instalaci bezpečnostní aplikace do mobilního telefonu. Ve skutečnosti se však nejedná o bezpečnostní aplikaci, ale hlášku vygenerovanou virem v počítači. S tím by si měla většina antivirových programů při důkladném hledání poradit.

Účet na Facebooku byl zneužit

Vylákat přihlašovací údaje se snaží počítačoví piráti pomocí sociální sítě Facebook. Rozesílají nevyžádané e-maily, ve kterých se vydávají za bezpečnostní službu Facebooku (Facebook Security). „Náš systém obdržel zprávy od ostatních uživatelů o zneužití vašeho účtu, kvůli čemuž bude účet deaktivován. Potvrdit svůj účet můžete na adrese supportinc16xat.ua. Pokud nepotvrdíte, váš účet se automaticky vypne natrvalo,“ tvrdí podvodníci ve spamové zprávě.

Problém nastane ve chvíli, kdy uživatelé skutečně na přiložený odkaz kliknou. „Jedná se o snahu vylákat z uživatelů jejich přihlašovací údaje. Odkaz ve zprávě vede na phishingovou stránku požadující zadání přihlašovacích údajů pro přístup do Facebooku,“ varoval před novou hrozbou bezpečnostní analytik týmu CSIRT.CZ Pavel Bašta.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím CSIRT.CZ

Ukázka nevyžádaného e-mailu, ve kterém podvodníci loudí přihlašovací údaje k Facebooku.

Že se jedná o podvodnou zprávu, mohou uživatelé poznat hned na první pohled. Obsahuje totiž řadu chyb a některé věty jsou srozumitelné jen s velkou dávkou důvtipu. Na druhou stranu na zmiňované sociální síti skutečně stránka Facebook Security existuje a je dokonce i ověřená. S podvodníky ale samozřejmě nemá nic společného. Ti si pouze vypůjčili její jméno.

Stránka Facebook Security informuje uživatele o aktuálních hrozbách a správném nastavení účtu. Právě proto by se mohli někteří uživatelé nechat podvodným emailem snadno napálit. [celá zpráva]

Aktualizace Flash Playeru je scareware

Na pozoru by se měli mít v posledních dnech uživatelé počítačů od společnosti Apple. Jako lavina se totiž internetem šíří škodlivý virus, který se vydává za aktualizaci populárního programu Flash Player právě pro operační systém Mac OS X.

Ve skutečnosti jde ale o tzv. scareware. „Ten se pak pokouší přesvědčit uživatele k zavolání na linku podpory pod záminkou vyřešení údajného technického problému,“ varoval Bašta z týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ. NIC.

O žádné stránky technické podpory ve skutečnosti samozřejmě nejde. Scareware přesměruje uživatele na podvodný web, který obsahuje další hrozby. Tak se do počítače dostanou další nezvaní návštěvníci.

Podobně pracují viry z rodiny scareware prakticky vždy. Snaží se v uživateli vzbudit dojem, že je s jejich počítačem něco špatně, a místo skutečné pomoci jej přesměrují na podvodné stránky. U lidí zpravidla v takových situacích sílí negativní emoce, že je s jejich strojem něco špatně, a nejsou tolik pozorní – snadno si pak do PC pustí další škodlivé viry.

V současnosti se falešná aktualizace Flash Playeru šíří výhradně na strojích s operačním systémem Mac OS X od Applu. Není ale vyloučeno, že se v dohledné době objeví totožná hrozba cílící také na majitele strojů s Windows nebo Linuxem. [celá zpráva]

Neobvyklá aktivita v internetovém bankovnictví

Česká spořitelna varovala před novými podvodnými e-maily, které se v posledních dnech šíří internetem. Podvodníci se v nich vydávají za pracovníky internetového bankovnictví Servis24 a tvrdí, že na účtu uživatele byla zjištěna neobvyklá aktivita.

Ve skutečnosti se z něj pouze snaží vylákat přihlašovací údaje. „Zjistili jsme neobvyklou aktivitu ve vašem účtu. Pro vaši vlastní bezpečnost vám doporučujeme: Přihlaste se do Servis24 a okamžitě oznamte jakékoli neoprávněné aktivity,“ vyzývají podvodníci ve phishingové zprávě.

Foto: koláž Novinky.cz

Ukázka nové podvodné zprávy

Pokud důvěřivci na odkaz ve zprávě skutečně kliknou, dostanou se na podvodné stránky připomínající skutečné internetové bankovnictví Servis24. „Podvodníci se prostřednictvím podvodné zprávy snaží vylákat vaše přihlašovací údaje na podvodné přihlašovací stránce,“ varovali zástupci České spořitelny.

„Buďte k e-mailům z neznámých zdrojů velmi obezřetní. Pokud máte podezření, že jste podvodný e-mail obdrželi, nereagujte na něj a v žádném případě neklikejte na odkaz, který je součástí podvodné zprávy. Jestliže jste již na odkaz klikli a vyplnili požadované údaje, ihned kontaktujte klientskou linku České spořitelny na bezplatném telefonním čísle 800 207 207,“ doplnili zástupci banky. [celá zpráva]

Údajná zvuková zpráva dokáže zablokovat antivirus

Celý útok má prakticky vždy stejný scénář. Uživateli přijde e-mail, který na první pohled vypadá, jako by byl odeslán přímo z Facebooku. Pozornější příjemci si ale mohou všimnout, že e-mailová adresa je odlišná a zpravidla na úplně jiné doméně.

I odesílatele ale zvládnou počítačoví piráti v dnešní době bez větších obtíží zamaskovat. Není tedy vyloučeno, že se v nadcházejících dnech objeví podvodné zprávy, jejichž legitimitu nebude možné ověřit podle odesílatele.

Foto: Novinky

Facebook

V podvodné zprávě kyberzločinci tvrdí, že uživatel obdržel na Facebooku novou audiozprávu. Ta má být údajně uložena v archívu v příloze e-mailu. Ve skutečnosti se však v ní ukrývá nebezpečný malware, který příjemce aktivuje otevřením archívu.

Tento nezvaný návštěvník dokáže v počítači udělat pěknou neplechu. Zablokuje firewall, a dokonce i některé antivirové programy a zároveň uživateli znemožní přístup na internetové stránky prodejců bezpečnostních utilit. Tímto způsobem mohou útočníci propašovávat do počítačů stále další a další viry, aniž by si toho uživatel všiml. Kvůli zablokovaným bezpečnostním programům má totiž většina lidí falešný pocit bezpečí. [celá zpráva]

Slibují důvěřivcům peníze, pak je ale oberou

Na internetu se doslova roztrhl pytel se soutěžemi, jejichž hlavní cenou mají být poukázky na nákupy ve známých tuzemských obchodech. Háček je ale v tom, že žádné peníze lidé nedostanou. Místo toho naopak o peníze přijdou. Začíná to docela nevinně.

V prohlížeči se zobrazí reklama, která láká na mnohatisícové poukázky například do Penny Marketu. Vyhrát šest nebo 12 tisíc korun může každý uživatel po zodpovězení tří jednoduchých otázek.

Foto: Novinky

Nabídka na kupón do Penny Marketu v hodnotě 6000 Kč.

Pro získání ceny pak musí uživatel ještě vyplnit své jméno a telefonní číslo a zavolat na „zákaznickou“ linku, aby si svou odměnu vyzvedl. Ale právě v tom je ten zakopaný pes, protože minuta hovoru je zpoplatněna částkou 50 Kč, na což koneckonců upozorňuje drobným písmem i samotná „výherní“ nabídka. Provozovatelé této služby se tak chrání před případnou snahou lidí o vrácení peněz.

Že jde ve skutečnosti o podvod, upozorňuje ale i samotný Penny Market na svém Facebooku. Právě na ten se totiž obracejí nespokojení zákazníci, kterým přijde pěkně tučný telefonní účet. „Neorganizujeme žádnou soutěž o dárkovou kartu v hodnotě 6000 Kč! Pokud se dostanete na webové stránky, které vypadají takto (obrázek vlevo), jde o podvod,“ varovali zástupci Penny Marketu.

Penny Market přitom není jediným obchodem, který se v soutěžích objevil. Poukázky s hodnotou 12 000 Kč jsou nabízeny také pro Billu, Lidl či Tesco. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám