Hlavní obsah

Aktualizace Flash Playeru je ve skutečnosti scareware

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozoru by se měli mít v posledních dnech uživatelé počítačů od společnosti Apple. Jako lavina se totiž internetem šíří škodlivý virus, který se vydává za aktualizaci populárního programu Flash Player právě pro operační systém Mac OS X. Ve skutečnosti jde ale o tzv. scareware, varoval Národní bezpečnostní tým CSIRT.

Článek

„Uživatelé OS X by se měli mít na pozoru před novou kampaní, při které jsou přesvědčováni, aby provedli update Adobe Flash Playeru,“ varoval konstatoval Pavel Bašta, bezpečnostní analytik týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Místo updatu si ale podle něj uživatelé stáhnou do svých počítačů s logem nakousnutého jablka scareware. „Ten se pak pokouší přesvědčit uživatele k zavolání na linku podpory pod záminkou vyřešení údajného technického problému,“ doplnil Bašta.

Přesměruje uživatele na podvodný web

O žádné stránky technické podpory ve skutečnosti samozřejmě nejde. Scareware přesměruje uživatele na podvodný web, který obsahuje další hrozby. Tak se do počítače dostanou další nezvaní návštěvníci.

Podobně pracují viry z rodiny scareware prakticky vždy. Snaží se v uživateli vzbudit dojem, že je s jejich počítačem něco špatně, a místo skutečné pomoci jej přesměrují na podvodné stránky. U lidí zpravidla v takových situacích sílí negativní emoce, že je s jejich strojem něco špatně, a nejsou tolik pozorní – snadno si pak do PC pustí další škodlivé viry.

Flash Player používají milióny lidí

V současnosti se falešná aktualizace Flash Playeru šíří výhradně na strojích s operačním systémem Mac OS X od Applu. Není ale vyloučeno, že se v dohledné době objeví totožná hrozba cílící také na majitele strojů s Windows nebo Linuxem.

Flash Player si počítačoví piráti nevybrali náhodou. Tento populární přehrávač videí na internetu používají milióny lidí na celém světě, díky čemuž mohou být kyberzločinci během svých útoků velmi úspěšní. S jediným virem totiž mohou napadnout relativně velké množství uživatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám