Hlavní obsah

Podvodníci zkoušejí přes Facebook nový trik, lákají přihlašovací údaje

Novinky, ort

S novým trikem, jak vylákat přihlašovací údaje k sociální síti Facebook, přišli v posledních dnech podvodníci v Česku. Rozesílají nevyžádané e-maily, ve kterých se vydávají za bezpečnostní službu Facebooku (Facebook Security).

Foto: koláž Novinky.cz s použitím CSIRT.CZ

Ukázka nevyžádaného e-mailu, ve kterém podvodníci loudí přihlašovací údaje k Facebooku.

Článek

„Náš systém obdržel zprávy od ostatních uživatelů o zneužití vašeho účtu, kvůli čemuž bude účet deaktivován. Potvrdit svůj účet můžete na adrese support-inc16xat.ua. Pokud nepotvrdíte, váš účet se automaticky vypne natrvalo,“ tvrdí podvodníci ve spamové zprávě.

Problém nastane ve chvíli, kdy uživatelé skutečně na přiložený odkaz kliknou. „Jedná se o snahu vylákat z uživatelů jejich přihlašovací údaje. Odkaz ve zprávě vede na phishingovou stránku požadující zadání přihlašovacích údajů pro přístup do Facebooku,“ varoval před novou hrozbou bezpečnostní analytik týmu CSIRT.CZ Pavel Bašta.

Foto: repro Facebook Security

Ukázka nevyžádaného e-mailu, ve kterém podvodníci loudí přihlašovací údaje k Facebooku.

Že se jedná o podvodnou zprávu, mohou uživatelé poznat hned na první pohled. Obsahuje totiž řadu chyb a některé věty jsou srozumitelné jen s velkou dávkou důvtipu. Na druhou stranu na zmiňované sociální síti skutečně stránka Facebook Security existuje a je dokonce i ověřená.

S podvodníky ale samozřejmě nemá nic společného. Ti si pouze vypůjčili její jméno.

Stránka Facebook Security informuje uživatele o aktuálních hrozbách a správném nastavení účtu. Právě proto by se mohli někteří uživatelé nechat podvodným e-mailem snadno napálit.

Bezpečnostní experti z týmu CSIRT.CZ už proto začali pracovat na odstranění podvodného phishingového webu, na který podvodníci směřují odkazy v nevyžádaných e-mailech. Není ale vyloučeno, že si podvodníci jednoduše zřídí nějaký nový.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám