Hlavní obsah

Podvodníci to zkoušejí znovu, vydávají se za operátora

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oprášit starou fintu, kdy se v nevyžádaném e-mailu vydávají za pracovníky vymáhací agentury, zkoušejí počítačoví podvodníci. Tentokrát si vzali na mušku zákazníky operátora O2, z nichž se snaží vylákat peníze pod záminkou neuhrazené faktury. Před hrozbou varoval v pondělí Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

Foto: Právo

Tentokrát si podvodníci vzali na mušku zákazníky operátora O2. Ilustrační foto

Článek

„Zpráva informuje adresáta o novém vyúčtování za mobilní služby. Přitom se odkazuje na přiložený soubor, který má údajně obsahovat platební údaje. Ve skutečnosti však obsahuje spustitelný soubor, který podle našeho dosavadního zkoumání s vysokou pravděpodobností obsahuje virus. Důrazně proto varujeme uživatele před spouštěním přílohy u této zprávy,“ podotkl Pavel Bašta z týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Scénář útoku z tohoto týdne je zcela totožný jako při předchozích vlnách, pouze se podvodníci místo exekutorů vydávají za zaměstnance mobilního operátora. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Předmět podvodné zprávy vždy obsahuje text „Moje O2“. „Období vyúčtování (14.9. - 13.10.) a variabilní symbol začínající trojčíslím 127 a končící trojčíslím 841 jsou prozatím vždy shodné, číslo účtu příjemce a údajná dlužná částka se odlišují, jedná se o částky ve výši kolem 200 korun,“ uvedla Lucie Jungmannová z tiskového oddělení operátora.

„Zákazníky vyzýváme, aby na tuto výzvu nereagovali, neotevírali přílohu a e-mail raději ihned smazali. Případnou výši neuhrazeného vyúčtování za služby je možné ověřit v on-line samoobsluze Moje O2. Nejbezpečnějším způsobem, jak hradit vyúčtování, je platba inkasem, proto zákazníkům doporučujeme, aby si nastavili tento způsob platby,“ podotkla Jungmannová.

Letos v květnu se podvodníci vydávali také za zaměstnance T-Mobilu. Rozeznat podvod tehdy bylo výrazně jednodušší, protože zpráva nebyla psaná v češtině, ale v němčině. [celá zpráva]

Foto: CSIRT

Podvodná zpráva, ve které se podvodníci vydávají za zaměstnance T-Mobilu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám