Hlavní obsah

Podvodníci se vydávají za mobilního operátora

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Národní bezpečnostní tým CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC, ve středu varoval před novým typem nevyžádané pošty, ve zprávách se počítačoví podvodníci vydávají za mobilního operátora a požadují zaplacení faktury. Místo té si však lidé do svých počítačů stáhnou virus.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Náš bezpečnostní tým obdržel informaci o novém spamu, který se tváří jako zpráva zaslaná společností T-Mobile, jež uživatele informuje o aktuálním vyúčtování. I když je zpráva psána v němčině, mohla by zákazníky společnosti T-Mobile nebo uživatele, kteří nedávno navštívili Německo, uvést v omyl,“ uvedl bezpečnostní analytik CSIRT Pavel Bašta.

Ve zprávě je odkaz na údajné vyúčtování, místo něj ale lidé do počítače stáhnou zazipovaný soubor s virem. „V současné chvíli detekuje dle virustotal.com pouze sedm antivirových řešení jako hrozbu,“ konstatoval Bašta.

Foto: CSIRT

Podvodná zpráva, ve které se podvodníci vydávají za zaměstnance T-Mobilu.

„Nelze vyloučit, že se podobný spam následně objeví i v české mutaci. Doporučujeme proto uživatelům zvýšenou obezřetnost,“ uzavřel bezpečnostní analytik.

„Obdobné emaily v současné době představují celosvětový problém a bohužel nejčastější způsob, jak skrze ‚sociální‘ inženýrství zneužít zákazníka k napadení jeho zařízení. Problém se netýká jen telekomunikací, ale i bankovních institucí,“ uvedla mluvčí T-Mobilu Markéta Kemrová.

Podvodníci to zkoušejí na více frontách

Na strachu lidí z neuhrazených závazků a dalších finančních komplikací staví totiž také podvodné zprávy, které se internetem šíří už od konce dubna. V nich se však podvodníci vydávají za zaměstnance úřadů pro vymáhání pohledávek.

Součástí e-mailu je i příloha, která má obsahovat údajnou smlouvu, jež dokazuje vznik dlužné částky. Místo toho se však v archívu, stejně jako v případě nových podvodů pod hlavičkou T-Mobilu, ukrývá spustitelný soubor s koncovkou .exe, který kromě textového dokumentu obsahuje také počítačové viry.

Některé antivirové programy s aktualizovanou virovou databází si dokážou s nezvanými návštěvníky, které obsahuje příloha podvodné zprávy, poradit. V opačném případě je možné je odstranit manuálně. Jak na to, se dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám