Hlavní obsah

Počítačoví experti brojí za větší zabezpečení komunikace kvůli aféře NSA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo musí počítat s tím, že elektronickou komunikaci monitorují kromě americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) také jiné tajné služby. Jediný způsob, jak se tomu bránit, je posílit zabezpečení komunikace po internetu. Shodli se na tom minulý týden odborníci na informační techniku při jednání zvláštního výboru Spolkového sněmu, který prověřuje činnost NSA v Německu.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Bývalý analytik NSA Edward Snowden loni zveřejnil materiály, z nichž vyplývá, že NSA řadu let monitorovala elektronickou komunikaci statisíců lidí po celém světě. Sledovala mimo jiné i mobilní telefon německé kancléřky Angely Merkelové a jejího předchůdce Gerharda Schrödera.

Podle počítačových odborníků není překvapivé, že NSA tuto činnost prováděla, zarážející je spíš její rozsah. Navíc se nedá vyloučit, že podobně se chovají i další světové tajné služby. "Musíme vycházet z toho, že tato praxe je mezinárodně více rozšířená," řekl ve výboru Spolkového sněmu berlínský specialista na kybernetické konflikty Sandro Gaycken.

Povinné zvýšení bezpečnosti

Počítačoví experti minulý týden na německé poslance apelovali, aby se zasadili o povinné zvýšení bezpečnosti elektronické komunikace v zemi. Usilují především o to, aby většina komunikace procházela internetem v šifrované podobě a byla rozklíčována až v počítačích jednotlivých uživatelů.

Podle odborníků by měla německá vláda investovat do většího rozšíření tohoto systému. Zároveň by investice měly směřovat i do dalšího vývoje šifrovacích programů. Ty jsou nyní podle Gayckena příliš komplikované pro běžné uživatele, kteří s nimi proto raději nepracují.

To potvrzují i starší informace týdeníku Der Spiegel o odposlouchávání Merkelové. Podle týdeníku NSA monitorovala soukromý mobilní telefon kancléřky. Ta sice měla i služební telefon pro šifrovanou komunikaci, kvůli příliš náročné obsluze ale tento přístroj údajně používala jen zřídka.

Reklama

Související témata:

Související články

Protišpionážní dohoda Německo-USA nebude

Protišpionážní dohodu mezi Spolkovou republikou a USA se nepodařilo uzavřít. Týdeníku Der Spiegel to řekl německý ministr vnitra Thomas de Maiziére.

Výběr článků

Načítám