Hlavní obsah

Restrikce vůči Huawei budou stát svět miliardy

Novinky, mif

Zuřící obchodní válka mezi Čínou a USA, v jejímž důsledku bylo uvaleno embargo na čínského výrobce mobilů a telekomunikačních síťových prvků Huawei, bude mít velký dopad i na další technologické firmy. Svět a jednotlivé podniky tak patrně vykážou ztráty v přepočtu ve výši miliard korun každý rok, odhadují analytici.

Foto: Toby Melville, Reuters

Logo společnosti Huawei

Článek

Google v reakci na přidání společnosti Huawei na černou listinu amerického ministerstva obchodu uvedl, že přestane do nových přístrojů dodávat některý klíčový software. U chystaných produktů by tak nemusely být dostupné všechny služby – například Play Store, Gmail a YouTube nebo Google Mapy.

V důsledku toho by Google mohl přijít o stovky milionů dolarů ročně, především tedy z prodeje aplikací. Analytici z Nomura Instinet napsali pro server Business Insider, že v případě nejhoršího scénáře, jak se bude situace okolo zákazu Huawei vyvíjet, by americká internetová společnost mohla přijít o částku mezi 375 a 425 milionů dolarů za rok. Výkonný ředitel Wedbush Securities Dan Ives odhaduje, že tato suma bude blíže 150 až 200 milionům dolarů ročně.

Končí i další technologičtí giganti

Omezení ze strany Googlu ale není jediný problém. Kvůli celé bezpečnostní kauze dávají od čínského výrobce ruce pryč také další technologičtí giganti. Jsou mezi nimi společnosti Intel, Qualcomm, Xilinx či například Broadcom. Informovala o tom agentura Bloomberg s tím, že napětí mezi USA a Čínou kvůli tomu graduje.

Intel je v současnosti největším výrobcem procesorů na světě, i když se soustředí primárně na stolní počítače a servery. Qualcommu patří prvenství mezi mobilními čipsety. Xilinx prodává programovatelné čipy používané v síti a Broadcom je dodavatelem přepínacích čipů, ale například patří také k největším výrobcům BlueTooth a WiFi čipů na světě. V nabídkách těchto společností je ovšem celá řada dalších klíčových komponent, které jsou nezbytné k výrobě smartphonů.

Americké embargo tak neovlivní pouze společnost Huawei, ale také zmiňované technologické podniky, kterým klesnou příjmy – a budou muset řešit také to, co si počít s nevyužitými výrobními kapacitami.

Ředitel pro globální technologickou politiku ve společnosti Eurasia Group Paul Triolo prohlásil pro list South China Morning Post o situaci okolo společnosti Huawei: „Nikdo skutečně neví, jak tohle všechno skončí… ale víme jistě, že náklady odstřihnutí Huawei z globálního dodavatelského řetězce 5G budou v astronomické výši. Vstupujeme na nezmapované území.”

Analýza Nadace pro informační technologie a inovace (ITIF), která se věnuje možným omezením vývozu nových technologií, ukazuje, že v závislosti na přísnosti kontrol by mohly americké firmy přijít o 14 až 56 miliard dolarů z exportních prodejů v průběhu pěti let. To by ohrozilo 18 až 74 tisíc pracovních míst.

Kauza Huawei vs. USA  

Mezi USA a Čínou zuří obchodní válka už od loňského roku, v jejím důsledku bylo uvaleno embargo na společnost Huawei. Americké ministerstvo obchodu minulý měsíc zařadilo čínského výrobce na černou listinu, kvůli čemuž americké podniky nesmějí bez zvláštního povolení s Huawei spolupracovat.

Podle analytiků bude mít celá kauza s největší pravděpodobností negativní dopad na společnost Huawei, výrazně klesne podíl trhu tohoto podniku. Naopak těžit z toho může jihokorejský podnik Samsung Electronics, který je aktuálně jedničkou trhu. Uvedla to ratingová agentura Fitch Ratings.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval kromě USA i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti jejich uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, v České republice už nyní provádí.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám