Hlavní obsah

V Německu se rodí čipový gigant. Infineon pohltí americký Cypress Semiconductor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Akvizice v hodnotě devíti miliard eur, tedy v přepočtu více než 232 miliard korun, se chystá v sousedním Německu. Tamní společnost Infineon Technologies se dohodla na převzetí amerického výrobce polovodičů Cypress Semiconductor. V Evropě by tak měl vzniknout nový čipový gigant. Obě společnosti to v pondělí uvedly ve společném oznámení.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Logo společnosti Infineon Technologies

Článek

Infineon nabízí za jednu akcii Cypress 23,85 dolaru (551 korun). Ve srovnání s průměrnou cenou akcií v minulém měsíci to představuje prémii 46 procent. Akcie Infineonu v reakci oslabují, dopoledne ztrácely skoro pět procent. Na amerických trzích se v době oznámení transakce neobchodovalo.

Zatímco americká firma se soustředí na výrobu mikročipů pro využití v automobilech a elektronice, německý podnik vyrábí čipy, které kontrolují tok elektřiny v široké škále zařízení, včetně aut, chytrých telefonů nebo větrných turbín, uvedla agentura Bloomberg.

Úspora 180 milionů eur

Podle propočtů Infineonu by akvizice měla do roku 2022 přinést roční úsporu nákladů 180 milionů eur (4,6 miliardy korun) a dlouhodobě by díky synergiím, tedy spolupráci při různých činnostech, měl podnik generovat dodatečné výnosy přes 1,5 miliardy eur (38,7 miliardy korun).

Vedení obou firem už akvizici schválilo, s dokončením se počítá na přelomu letošního a příštího roku.

Tržní hodnota Infineonu činí kolem 18 miliard eur (465 miliard Kč), tržní hodnota firmy Cypress Semiconductor pak 6,5 miliardy dolarů (přes 150 miliard Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám