Hlavní obsah

Nokia se zaměří na nositelnou elektroniku a internet věcí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finská společnost Nokia, která se ve světě prosadila především díky prodeji mobilních telefonů, se bude snažit v následujících letech uspět s nositelnou elektronikou a s tzv. internetem věcí. I kvůli tomu se rozhodla koupit francouzskou firmu Withings, jež se právě na vývoj takových zařízení soustředí.

Foto: archív výrobce

Withings se zabývá výrobou chytrých hodinek.

Článek

Celý obchod má cenu 170 miliónů eur, tedy v přepočtu bezmála 4,6 miliardy korun. Převzetí francouzského podniku by mělo být dokončeno ještě před koncem letošního roku.

Společnost Withings se zaměřuje kromě nositelné elektroniky také na nejrůznější přístroje pro sledování zdravotního stavu uživatele a okolí. V portfoliu tohoto francouzského podniku tak nalezneme například i chytré váhy, dětské chůvičky či teploměry, které se dokážou bezdrátově spojit s chytrým telefonem.

Není žádným tajemstvím, že Nokia má zájem právě i o tyto produkty. „Digitalizace zdravotnictví je naším strategickým zájmem. Nyní podnikáme všechny kroky k tomu, abychom využili šanci na tomto důležitém trhu,“ komentoval akvizici šéf Nokie Rajeev Suri.

Zařízení pro internet věcí

Prakticky všechny výrobky, kterými se společnost Withings zabývá, patří mezi zařízení pro internet věcí. Jde o chytré přístroje, jež jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Foto: archív výrobce

Chytrá váha od společnosti Withings

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Nokia se smartphony zaspala

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před lety sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů.

To byl i jeden z důvodů, proč se vedení Nokie rozhodlo předloni odprodat svou mobilní divizi americkému Microsoftu. Americký softwarový gigant za ni zaplatil 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč)

Od toaletního papíru až k mobilnímu vrcholu

V roce 1865 finskou společnost založil Fredrik Idestam ve městě Nokia – právě podle něj se tento světoznámý podnik jmenuje. K papírně se na konci 19. století přidala firma na zpracování kaučuku, kterou vlastnil Eduard Polón. V portfoliu Nokie se tak rázem objevily například holínky.

Pro samotné zakladatele i pro jejich následovníky, kteří stáli v čele podniku, byla vždycky typická odvaha riskovat. To se zúročilo historicky hned několikrát, nejvíce však v první polovině 20. století, kdy se Nokia jako jedna z mála rozhodla věnovat výrobě elektronických součástek.

Od telefonních, telegrafních a elektrických kabelů se postupně podnik propracoval až do mobilního světa. Vývoj pak nabral velice rychlý spád a začátkem 90. let už Nokia chrlila na trh jeden mobilní telefon za druhým. [celá zpráva]

Loni nicméně zástupci tohoto finského podniku potvrdili, že mají v úmyslu se na mobilní trh vrátit. Nokia už však vyrábět smartphony nebude, plánuje si na to najít partnera. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám