Hlavní obsah

Internetové stránky NATO se staly terčem kybernetických útoků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé veřejné internetové stránky Severoatlantické aliance (NATO) se staly terčem kybernetických útoků typu DDoS, po nichž se zhroutily. Na činnost tohoto vojenského paktu to však nemělo žádný vliv. Uvedla to v neděli mluvčí NATO Oana Lungescuová.

Foto: www.nato.int

Kybernetické útoky zasáhly mimo jiné hlavní webovou stránku Severoatlantické aliance www.nato.int.

Článek

K útokům se přihlásila skupina označující se jako "Kybernetický Berkut" a zdůvodnila je tím, že se NATO vměšuje do záležitostí Ukrajiny. Podle agentury Reuters ale toto tvrzení zatím nebylo možné potvrdit z nezávislých zdrojů. Název skupiny odkazuje na zvláštní policejní jednotky Berkut, které se v Kyjevě účastnily krvavých zásahů proti odpůrcům nyní již sesazeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Kybernetické útoky zasáhly mimo jiné hlavní webovou stránku Severoatlantické aliance www.nato.int. "Tento útok nenarušil integritu systémů NATO," uvedla Lungescuová.

Minulý týden v pátek čelily DDoS útokům také stránky Krymu a ruské centrální banky. Počítačovým pirátům se podařilo je několikrát vyřadit z provozu.

Tyto nájezdy kyberzločinců jsou směrovány nejčastěji na zpravodajské servery protistran. Obvykle mají stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Sofistikovanější útoky

Objevují se ale také sofistikovanější postupy, při kterých se hackerům podaří prolomit zabezpečení internetových stránek. V nejméně jednom případě se jim povedlo zneužít internetovou stránku Kremlem financované zpravodajské sítě Russia Today.

Související téma

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V titulcích a článcích slovo "Rusko" nahradilo slovo "nacisté". Jeden z titulků pak například zněl: "Putin: Nacističtí obyvatelé, vojáci jsou ohrožováni na Ukrajině, potřebují ochranu ozbrojených sil." [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám