Hlavní obsah

Kvůli ukrajinské krizi se rozhořela internetová válka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konflikty na Ukrajině se stále častěji přelévají i do virtuálního světa. Válčit mezi sebou začali počítačoví piráti, kteří využívají útoky typu Distributed Denial of Service (DDoS). Tyto nájezdy kyberzločinců jsou směrovány nejčastěji na zpravodajské servery protistran. Informoval o tom list The New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Počet DDoS útoků je podle bezpečnostních odborníků v současné době nezvykle vysoký. Zaměřeny jsou přitom jak na prozápadní, tak proruské ukrajinské zpravodajské weby.

Tyto nájezdy mají vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Z Rusů dělají nacisty

Objevují se ale také sofistikovanější útoky, při kterých se hackerům podaří prolomit zabezpečení internetových stránek. V nejméně jednom případě se jim úspěšně podařilo zneužít internetovou stránku Kremlem financované zpravodajské sítě Russia Today.

V titulcích a článcích slovo "Rusko" nahradilo slovo "nacisté". Jeden z titulků pak například zněl: "Putin: Nacističtí obyvatelé, vojáci jsou ohrožováni na Ukrajině, potřebují ochranu ozbrojených sil."

K útokům se žádné hnutí zatím oficiálně nepřihlásilo.

Ideologické útoky na vzestupu

Ideologické útoky, které reagují na aktuální dění ve společnosti, se objevují v posledních letech stále častěji. Takzvaný hacktivismus, tedy aktivismus hackerů v on-line světě, se plně projevil například už v Gruzii v roce 2008, kdy během posledních týdnů před ozbrojeným rusko-gruzínským konfliktem servery hostící gruzínskou vládu, média, komunikace a dopravu byly pravidelně ochromeny masivním přívalem dat.

Zatím ale podle odborníků aktivita hackerů v rámci ukrajinské krize nedosahuje úrovně počítačových útoků zaměřených například na Estonsko během měsíc trvajícího on-line útoku v roce 2007, který tuto pobaltskou zemi téměř ochromil.

V roce 2012 se s obdobnými kybernetickými útoky potýkaly servery slovenské a české vlády, ale také velké společnosti, jako je Visa, Mastercard nebo PayPal. Zkraje roku 2013 pak čelily stejným obtížím zpravodajské servery i tuzemské banky. [celá zpráva]

Související téma

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám