Hlavní obsah

Tři výbory Evropského parlamentu odmítly dohodu ACTA

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Odpůrci Obchodní dohody proti padělatelství ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agreement) mohou začít jásat. Tři výbory Evropského parlamentu (EP) ji ve čtvrtek doporučily nepřijmout. I když finální hlasování ještě neproběhlo, s největší pravděpodobností parlament ACTA nepřijde. Na svých osobních internetových stránkách to uvedl zakladatel pirátské strany Rick Falkvinge.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Protestní pochod proti dohodě ACTA v Praze. Ilustrační foto

Článek

Dohodu ACTA odmítly výbory průmyslu výzkumu a energetiky (ITRE), právních záležitostí (JURI) a výboru pro občanské svobody (LIBE). „Bitva proti ACTA ještě není zdaleka u konce, ačkoli se blýská na lepší časy,“ neskrýval své nadšení z rozhodnutí Falkvinge.

Doporučení mají vydat už jen dva výbory - pro rozvoj (DEVE) a mezinárodní obchod (INTA), přičemž DEVE má hlasovat už příští pondělí. INTA pak vynese závěrečné doporučení pro parlament 21. června.

Dohodu ACTA na konci ledna v Tokiu podepsali zástupci celkem 22 států Evropské unie včetně České republiky. Podpis, který na dohodu připojili mimo jiné i zástupci Velké Británie, Rakouska, Francie a Itálie, nenabyl rovnou právní účinnosti. O té má Evropský parlament rozhodovat až začátkem července.

Kritici dohody tvrdí, že omezí svobodu na internetu. Bojí se také jejího negativního dopadu na výrobu levných variant léčiv. Proti smlouvě se zvedla silná vlna protestů, lidé protestovali v ulicích a hackeři napadali stránky ochránců autorských práv a státních webů. Jedním z jejich posledních cílů byl web amerického ministerstva spravedlnosti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám