Hlavní obsah

Anonymous napadli webové stránky Vatikánu

Hackeři hlásící se k hnutí Anonymous ve středu zablokovali internetové stránky Vatikánu. Útok zdůvodnili podle zahraničních agentur snahou potrestat římskokatolickou církev za její zkorumpovanost a působení ve světě. Hnutí zdůraznilo, že útok není zaměřen proti křesťanství či věřícím ve světě, ale jen proti římskokatolické církvi se sídlem ve Vatikánu. Ještě ve 20:00 SEČ byla stránka vatican.va nedostupná.

Foto: Vatican.va

Webové stránky Vatikánu

Článek

Kromě jiného hackeři odsoudili postoje církve k potratům a antikoncepci. "Hnutí Anonymous se dnes rozhodlo obsadit váš web v reakci na absurdní a přežité doktríny, liturgie a koncepty, které vaše organice se zištnými cíli šíří po celém světě," uvedl italský server Anonymous.

Církev podle hackerů po staletí pálila literárně a historicky hodnotné texty, barbarsky zabíjela své odpůrce a podmiňovala vstup do ráje zaplacením odpustků. V méně dávných dobách se církev podílela na pomoci nacistickým válečným zločincům, aby mohli utéci před spravedlností do zahraničí. Hnutí dále církvi vytklo shovívavost vůči pedofilním kněžím v minulých letech.

Anonymous také obvinili Vatikán z denního zasahování do vnitřních záležitostí Itálie a vyjádřili naději, že římskokatolická církev skončí jako "relikvie zašlých časů".

Hackerské útoky se stupňují

V posledních měsících se hackerské útoky množí především kvůli dohodě ACTA, kterou na konci ledna v Tokiu podepsali zástupci celkem 22 států Evropské unie včetně České republiky. Podpis, který k dohodě připojili mimo jiné i zástupci Velké Británie, Rakouska, Francie a Itálie, nenabývá rovnou právní účinnosti. O nové legislativě bude nejprve ještě jednat Evropský parlament.

V polovině února hackeři z hnutí Anonymous napadli kvůli dohodě ACTA web kolektivního správce autorských práv Intergram. Na internetové stránky umístili svůj vzkaz a zmocnili se databáze společnosti, kterou zveřejnili na jednom ze serverů určených ke sdílení dat. „Tohle je jen počátek našeho konání, v následujících dnech a měsících se bude stupňovat veškerá aktivita Anonymous na území ČR i po celém světě,“ uvedli hackeři v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám