Hlavní obsah

Dánské předsednictví EU podpořilo ratifikaci dohody ACTA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánské předsednictví Evropské unie se na konci minulého týdne vyslovilo pro ratifikaci mezinárodní dohody ACTA. Informovala o tom agentura DPA. Proti kontroverzní dohodě zaměřené proti padělatelství a internetovému pirátství se v únoru konaly demonstrace v řadě evropských měst a hackeři kvůli dokumentu napadli různé oficiální servery. Mnoho zemí EU včetně Česka ratifikaci smlouvy pozastavilo.

Foto: Profimedia.cz

Evropská komise sestavila seznam 20 problémů, se kterými se občané a podniky EU nejčastěji potýkají v zahraničí.

Článek

Rada ministrů dala loni v prosinci mandát Evropské unii smlouvu za sedmadvacítku podepsat. Dohoda však může být v unii ratifikována až tehdy, kdy ji schválí všechny členské země a Evropský parlament.

"Doufám, že rada dostojí svým slovům i činy," uvedla v pátek v Bruselu ministryně zahraničního obchodu a investic Pia Olsen Dyhrová, která zastupuje dánské předsednictví. Vyjádřila naději, že členské státy na národní úrovni dohodu ratifikují.

Dohodu ACTA na konci ledna v Tokiu podepsali zástupci celkem 22 států Evropské unie včetně České republiky. Podpis, který na dohodu připojili mimo jiné i zástupci Velké Británie, Rakouska, Francie a Itálie, nenabyl rovnou právní účinnosti. O nové legislativě bude nejprve ještě jednat Evropský parlament.

Kritici dohody tvrdí, že omezí svobodu na internetu. Bojí se také jejího negativního dopadu na výrobu levných variant léčiv. Proti smlouvě se zvedla silná vlna protestů, lidé protestovali v ulicích a hackeři napadali stránky ochránců autorských práv a státních webů. Jedním z jejich posledních cílů byly stránky Vatikánu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám