Hlavní obsah

Unikátní vynález: počítačové kabely nahradí lidské tělo

Novinky, mif, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Ericsson demonstrovala na největším veletrhu spotřební a výpočetní techniky na světě Consumer Electronics Show (CES) unikátní způsob, jak přenášet data mezi dvěma přístroji. Místo počítačových kabelů nová technologie využívá k datovému přenosu lidské tělo.

Foto: Reuters

Generální ředitel společnosti Ericsson Hans Vestberg demonstruje nový unikátní způsob přenosu dat.

Článek

Nová technologie pracuje na principu takzvané zpětné vazby, díky které dokáže přenášet pouhým dotykem data z bodu A do bodu B. Rychlost přenosu je přitom dostatečně vysoká i pro přenos multimediálních souborů.

Na veletrhu CES tuto technologii demonstroval přímo generální ředitel společnosti Ericsson Hans Vestberg. Jednu ruku při přednášce položil na multimediální přehrávač, který byl vybaven speciálním vysílačem.

Hudba začala hrát ve chvíli, kdy druhou ruku položil na reproduktor. Ten byl samozřejmě také vybaven speciálním přijímačem. Reproduktor ztichl, jakmile z něj ruku zvedl.

Unikátní přenos dat využijí mobily i tablety

Nová technologie k unikátnímu přenosu dat využívá pouze dvě malé kovové destičky. Především díky kompaktním rozměrům tohoto systému zástupci Ericssonu věří, že novinka najde uplatnění mimo jiné u mobilních telefonů a počítačových tabletů.

V budoucnu by tak tato technologie mohla u mobilních zařízení doplnit bezdrátové standardy WiFi a Bluetooth. V praxi by to vypadalo tak, že pokud by bylo potřeba přenést nějaká data z mobilu do notebooku, jednoduše by stačilo telefon držet v ruce a druhou rukou se dotknout speciálního přijímače, který bude připojen k počítači.

Ericsson zatím neprozradil, zda bude na rozvoji unikátní technologie spolupracovat s ostatními výrobci. Jisté tak zatím ani není, kdy se na trhu objeví první přístroje s tímto systémem.

Baterie vyráběné z papíru

Přenos dat prostřednictvím lidského těla není jediným vylepšením, které výrobci pro mobilní zařízení chystají. Už na konci loňského roku vědci ukázali, z jakých materiálů se budou v budoucnosti vyrábět baterie – místo směsi lithia a iontů budou nové akumulátory postaveny na papíru.

Takovýto způsob napájení demonstrovali vědci ze společnosti Sony na veletrhu Eco-Products v Tokiu pomocí miniaturního ventilátoru, který byl připojen ke speciálnímu akumulátoru. Větráček se roztočil hned poté, co vědci akumulátor naplnili unikátním roztokem, který dokáže rozložit papír na elektrony a vodíkové ionty.

Při vývoji baterie se vědci inspirovali v přírodě. Celý systém je totiž velice podobný způsobu, jakým šestinozí členovci čerpají energii. Například termiti získávají energii trávením dřeva. Stejně tak princip fungování akumulátoru je založený na rozkladu papíru na cukry, ze kterých, po přidání kyslíku a dalších enzymů, vznikají vodíkové ionty a elektrony. Právě ty pak vytváří elektrickou energii. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám