Hlavní obsah

Vědci přišli na způsob, jak vyrobit baterie z papíru

Novinky, zgl

Nové notebooky a chytré telefony jsou rok od roku výkonnější, což má neblahý dopad na jejich výdrž. Vědci proto stále hledají nové způsoby, jak tyto přístroje efektivně napájet. Například ve společnosti Sony vyrobili akumulátory, jejichž základem jsou staré noviny a použité obaly z vlnité lepenky.

Foto: Profimedia.cz

Sběrna papíru

Článek

Většina baterií je v současnosti postavena na chemické směsi lithia a iontů. Ta by ale v blízké budoucnosti mohla být nahrazena ekologičtějšími prvky – například papírem. Takovýto způsob napájení demonstrovali vědci ze společnosti Sony na veletrhu Eco-Products v Tokiu.

Funkčnost nového napájecího systému byla demonstrována pomocí miniaturního ventilátoru, který byl připojen ke speciálnímu akumulátoru. Větráček se roztočil hned poté, co vědci akumulátor naplnili unikátním roztokem, jenž dokáže rozložit papír na elektrony a vodíkové ionty.

Při vývoji baterie se vědci inspirovali v přírodě. Celý systém je totiž velice podobný způsobu, jakým šestinozí členovci čerpají energii. Například termiti získávají energii trávením dřeva. Stejně tak princip fungování akumulátoru je založený na rozkladu papíru na cukry, ze kterých po přidání kyslíku a dalších enzymů vznikají vodíkové ionty a elektrony. Právě ty pak vytváří elektrickou energii.

„Jako palivo v blízké budoucnosti mohou sloužit například staré pohlednice, noviny, nebo nepotřebné krabice. Samozřejmě celý vývoj je zatím ve fázi velmi raného vývoje, ale když si představíte všechny možnosti, které tato technologie přináší, je to velmi vzrušující,“ uvedl po demonstraci roztočení ventilátoru Yuichi Tokita, vedoucí výzkumného týmu společnosti Sony.

Nabíjet mobily může zvuk i lidské srdce

Letos se podařilo vědcům použít jako zdroj elektrické energie zvuk, což by podle nich ocenili především majitelé mobilů. Tím, že by s přístrojem telefonovali, by jej totiž rovnou dobíjeli. [celá zpráva]

Jak uvedl Kim-u ze soulské univerzity Sungkjunkwan, zvuk vědci dlouho přehlíželi coby zdroj energie. "To nás motivovalo ke snaze hledat energii ze zvuků hovoru, hudby nebo hluku," řekl. "Zvuková elektřina může být využita pro celou škálu aplikací včetně mobilních telefonů, které by se mohly nabíjet během hovoru," dodal.

Prototyp systému dokáže podle ČTK změnit sto decibelů zvuku - tedy zhruba hluk vytvářený dopravou - na přibližně 50 milivoltů. To na nabití byť jen mobilního telefonu ještě nestačí, ale výzkum je v počátcích a Kim věří, že s dalším vylepšováním bude systém schopný vyrábět čím dál víc energie z menšího množství hluku.

Problémy s nízkou výdrží baterie se snaží vyřešit také doktor Zhong Lin Wang z Georgia Institute of Technology. Ten vymyslel unikátní nabíjecí nano generátor, který představil na konferenci National Meeting & Exposition letos v dubnu.

Pět dohromady pracujících nano čipů dokáže vytvořit elektrickou energii odpovídající hodnotě dvou tužkových baterií. Technologie nano generátorů je postavena na principu chvění vláken. Ty zachytí vibrace způsobené pohybem lidského těla, jako je například srdeční tep.

Generátor následně zpracuje energii vibrací a převede ji do elektrické energie, která může být dále použita například pro nabíjení drobné elektroniky. Pět stovek těchto nano vláken je přitom tlustých jako jediný lidský vlas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám