Hlavní obsah

USA zřídí novou jednotku, která se bude starat o bezpečnost počítačů a sítí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli neustále přibývajícím útokům hackerů, počítačových pirátů a teroristů se rozhodla americká armáda vytvořit nové vrchní velení, které bude mít na starost bezpečnost amerického počítačového prostředí a ochranu sítí. Jak napsala agentura Reuters, tato iniciativa má být oznámena v příštích týdnech jako součást rozsáhlých opatření Bílého domu ke zlepšení bezpečnosti počítačového prostředí v USA.

Foto: Profimedia.cz

Pentagon jen za poslední půl rok utratil přes 100 miliónů dolarů, aby nahradil škody, jež na iternetu vznikly kvůli útokům počítačových pirátů.

Článek

Nová iniciativa přichází na pozadí četných zpráv z poslední doby, že se americké počítačové sítě staly terčem útoků velice schopných počítačových pirátů, jimiž podle expertů jsou často Rusové nebo Číňané. Nedávná zpráva Pentagonu zdůrazňuje, že válka v kybernetické oblasti je jednou z priorit Pekingu a že časté útoky na počítačovou síť americké vlády i vlád dalších zemí zřejmě pocházejí z Číny.

Zatím neznámé skupince hackerů se prý podle serveru CNN podařilo získat tisíce důvěrných souborů o nových amerických bojových letounech F-35 Lightning II, když pronikli do počítačových systémů amerického ministerstva obrany. Informoval o tom v úterý deník The Wall Street Journal s tím, že stopy po hackerech údajně vedou do Číny.

Bývalí představitelé vlády se navíc obávají, že by hackeři mohli všechny data k bojovým letounům využít k postavení vlastní stíhačky. Letouny F-35 Lightning II jsou v současné době nejmodernějšími a nejlépe vybavenými stroji a patří mezi nejnákladnější zbrojní program americké armády. [celá zpráva]

Podobné cílené útoky hackerů na citlivé vládní informace přitom nejsou v Americe vůbec ojedinělé.

Hackeři ukradli tajná data o Obamově helikoptéře

Podle amerického serveru WPXI měli hackeři letos v březnu odcizit také kompletní tajná data o americké prezidentské helikoptéře Marine One. Všechny údaje měly podle bezpečnostní agentury Tiversa, která monitoruje přenášená data přes výměnné sítě, putovat do Íránu.

„Data o prezidentské helikoptéře nejspíše unikla výrobci zabezpečovacích systémů v americkém městečku Bethesda. Tamní zaměstnanci měli všechny údaje o vrtulníku v programu pro sdílení dat na internetu,“ uvedl Bob Boback z bezpečnostní organizace Tiversa.

Podle něj pracovníci sdíleli data ve známých programech jako jsou LimeWire nebo BearShare. Právě tato síť měla být napadena hackery. Získaná citlivá data o konstrukčních úpravách helikoptéry a inženýrských i komunikačních protokolech byla následně podle agentury Tiversa odeslána na íránskou IP adresu.

Kvůli hackerům utrácí USA miliardy korun

Podle amerických velitelů, na něž se odvolává agentura AP, Pentagon jen za poslední půl rok utratil přes 100 miliónů dolarů, aby nahradil škody, jež na internetu vznikly kvůli útokům počítačových pirátů. Ministr obrany Robert Gates v návrhu rozpočtu svého resortu na příští rozpočtové období uvádí, že Pentagon do roku 2011 zvýší počet špičkových expertů na počítačové sítě, které může ročně vyškolit z nynějších asi 80 na 250.

Studie, kterou si ohledně počítačové bezpečnosti nechal vypracovat prezident Barack Obama a která by měla být co nevidět zveřejněna, by měla odpovědět na zásadní otázku, jak by se měla vylepšit technika i technologie, aby se v USA mohlo před útoky v kybernetickém prostoru chránit prakticky všechno - od elektrické rozvodné sítě přes burzu, údaje o daních, letecké linky až k tajným kódům, jež nastartují odpálení jaderných zbraní.

Hackeři našli způsob, jak narušit rozvod elektřiny v USA

Hackeři propašovali do systému, který ovládá distribuci elektrické energie ve Spojených státech, programy, které mohly vyvolat náhlé výpadky a přetížení sítě. Bývalí i současní představitelé americké vlády v oblasti bezpečnosti potvrdili deníku The Wallstreet Journal, že záškodnický software pocházel z Ruska, Číny a některých dalších států.

Útočníci zatím pouze škodlivé programy propašovali do sítě a neaktivovali je. Američtí experti však předpokládají, že by tyto spící "trojské koně" mohly být zneužity v případě mezinárodní krize nebo války. 

"Číňané se pokoušeli detailně zmapovat naši infrastrukturu, mimo jiné i síť rozvodu elektřiny. A Rusové dělali totéž," sdělil listu vysoce postavený agent tajné služby. Bývalý americký představitel z oblasti vnitřní bezpečnosti pak potvrdil, že cílem podobných kyber-útoků jsou celé Spojené státy, a ne výlučně nějaký jednotlivý americký stát, region nebo firma.

Experti zpravodajských služeb, kteří se rovněž na dosud tajné zprávě pro Obamu podílejí, ve středu uvedli, že nebezpečí útoků na americké počítačové sítě nemůže být jen tak jednoduše a rychle vyřešeno. Počítačový prostor se podle přední americké odbornice Mellissy Hathawayové nemůže stát bezpečný přes noc a na základě jednoho dobrého plánu. "Je to běh na dlouhou trať, maraton, nikoli sprint," řekla Hathawayová.

Reklama

Výběr článků

Načítám