Hlavní obsah

Ve Švédsku povolili sledování mezinárodních e-mailů a telefonátů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM
Aktualizováno

Švédský parlament ve čtvrtek schválil kontroverzní zákon povolující úřadům kontrolu e-mailové pošty z a do zahraničí a odposlouchávání telefonní rozhovorů. Zákon prošel těsnou většinou hlasů po dlouhé a vášnivé debatě.

Článek

Švédské tajné služby budou od nynějška bez soudního příkazu moci prohlížet a zkoumat mezinárodní hovory a faxové a e-mailové zprávy. Podle kritiků představuje toto v Evropě nejrozsáhlejší povolení odposlechů vážné ohrožení občanských svobod. Zákonu se dostalo hanlivého přízviska Big Brother a vyjadřují se k nim i různé světové organizace.

„Zavedením těchto opatření následuje švédská vláda příklad vlád od čínské, saúdskoarabské až po americké, které jsou ostře kritizovány kvůli odposlouchávacím programům,“ prohlásil Peter Fleischer z Googlu.

Ke kritikům se přidal i bývalý šéf tajné služby Saepo Anders Erikson, který se domnívá, že norma ohrožuje individuální svobody. „Myslím si, že ten zákon by měl být přepsán,“ řekl.

Podle vládního kabinetu bylo ale přijetí zákona nezbytné k zajištění národní bezpečnosti v době, kdy se technologie stále častěji využívají k plánování útoků na veřejné cíle. Vláda slibuje, že bude filtrovat domácí komunikační kanály a ty přeshraniční. Někteří odborníci ale tvrdí, že to nebude dost dobře možné.

Reklama

Související témata:

Související články

E-mailová adresa prozradí váš charakter

Co napsat do políčka „emailová adresa“? Jakou zvolit přezdívku před zavináčem? Tohle dilema řešil každý, kdo si internetovou poštu zakládal. A podle německých...

Výběr článků

Načítám