Hlavní obsah

Vir Blaster v Česku zatím neútočí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nový počítačový vir Blaster, nazývaný také Lovsan, zatím v České republice neútočí. "Nic zvláštního se neděje, všechno funguje," řekla v sobotu odpoledne zástupkyně Microsoftu Jana Kulisková. Na své webové stránce Microsoft informuje, že podnikl kroky ke zneškodnění viru a že své servery ubrání.

Článek

Vir se začal šířit do stovek tisíc počítačů 11. srpna. Jeho přítomnost v počítači se projeví tím, že se operační systém sám, bez jakéhokoli zásahu uživatele a ve velmi krátkých časových intervalech restartuje. Nejúčinnější ochranou proti viru je zapnutá ochrana v podobě tzv. firewallu.

Hackeři chtějí zahltit stránku Microsoftu

Vir s názvem MSBlaster nebo LoveSAN se dostane do počítače a uloží na hard disk program trójského typu. V napadených počítačích zadal, aby v sobotu 16. srpna tento program opakovaně vysílal data na adresu windowsupdate.microsoft.com. To je webová stránka firmy Microsoft, kde jsou poskytovány vylepšené verze operačního systému Windows, jenž používá většina počítačů na světě. Hackeři doufají, že se jim tak podaří stránku Microsoftu přetížit a "shodit".

Blaster útočí na slabá místa OS

Vir využívá slabin, které v poslední době vyšly najevo u nedávných verzí operačního systému Windows. Šíří se po internetu přes nezabezpečené porty do počítačů vybavených Windows XP, NT a 2000. Microsoft vydal tzv. patch, krátký program dodatečně opravující chybu v operačním systému, a z jeho stránky si jej v minulých dvou týdnech stáhlo podle informací firmy 40 tisíc uživatelů. Jedná se právě o stránku, již má Blaster napadnout.

Útoky Blasteru budou pokračovat

Virová infekce zachvátila počítače ve Spojených státech, objevila se ale také v Asii a v některých evropských zemích, včetně ČR, kde odborníci odhadují desítky tisíc napadených počítačů. Útoky Blasteru mají pokračovat do konce letošního roku a v příštím roce se mají opakovat k 16. dni každého měsíce.

Podle bezpečnostní firmy TrendMicro obsahuje vir následující vzkaz: "Chci jen říct LOVE YOU SAN!! Billy Gatesi, proč tohle umožňuješ?  Přestaň vydělávat peníze a zabezpeč si software!!"

Reklama

Související témata:

Související články

Za výpadek proudu v USA vir Blaster nemůže

Výpadek proudu, který ve čtvrtek postihl severovýchodní pobřeží USA a jihovýchod Kanady, nemá s počítačovým virem Blaster zřejmě nic společného. Shodují...

Výběr článků

Načítám