Hlavní obsah

Ukrajina nasadí do armády vězně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský parlament schválil zákon, který umožňuje mobilizaci vězňů odsouzených za lehčí trestné činy. Výměnou za obranu země budou jen v podmínce, napsala agentura Unian.

Foto: Rfe/rl/serhii Nuzhnenko, Reuters

Ukrajinský voják s AK-75 u Bachmutu. Ilustrační foto

Článek

Pro zákon zvedlo ruku 279 poslanců.

Z přijaté normy vyplývá, že nemohou být mobilizováni ti, kteří byli odsouzeni za závažné trestné činy, zejména úkladnou vraždu, znásilnění, sexuální násilí, stejně jako ti, kteří byli odsouzeni za zločiny proti národní bezpečnosti.

Na webu Zelenského se objevila petice, která požaduje pozvání západních vojáků na Ukrajinu

Zahraniční

Zákon předpokládá, že v době mobilizace nebo válečného stavu budou moci soudy podmínečně propustit vězně k výkonu vojenské služby na základě smlouvy, napsal už dříve server Ukrajinska pravda.

„Protikorupční rizika, na která upozorňoval protikorupční výbor, byla částečně odstraněna. Zejména bylo odebráno právo mobilizovat se z vězení poslancům a některým vysokým zkorumpovaným státním úředníkům (s výjimkami), stejně jako těm, kteří se provinili závažnými zločiny, jako je vražda, znásilnění,“ řekl poslanec Jaroslav Železňak.

Jedna z autorek návrhu zákona, poslankyně Olena Šuljaková, poznamenala, že zákon o mobilizaci vězňů umožní přilákat tisíce odsouzených do ukrajinské armády. Budou však sloužit v samostatných specializovaných jednotkách nebo v samostatných specializovaných podútvarech a pouze se souhlasem velitele jednotky.

Rusko podniklo další vzdušný útok na energetiku Ukrajiny, poškodilo tři tepelné elektrárny

Zahraniční

Ti vězni, kteří deklarovali svou vůli bránit zemi, podstoupí psychologické vyšetření.

Ukrajinský parlament rovněž schválil prodloužení mobilizace o dalších 90 dní, to je do 11. srpna. Prodloužil také stanné právo. Podle Železňaka se tak stalo už pojedenácté.

Po zahájení ruské invaze narukovalo mnoho Ukrajinců do armády dobrovolně bránit vlast. Po dvou letech války se řada mužů snaží bojům vyhnout, napsala už dříve agentura Reuters. Kromě toho, obě strany konfliktu nezveřejňují ztráty. Odhady hovoří, že na obou stranách jsou ztráty vysoké.

Za peníze ze slovenské sbírky bude několik vagonů s dělostřeleckými granáty pro Ukrajinu

Evropa

Výběr článků

Načítám